El Consell de la Selva i l'Ajuntament de Vidreres promocionen el salsafí

Del 15 al 19 de novembre es realitzaran diverses accions de promoció i dinamització

El Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vidreres han sumat esforços per dinamitzar el salsafí, una arrel allargada amb sabor dolç i delicat molt típica de la comarca de la Selva on es conrea des de fa segles gràcies a les condicions climàtiques, edafològiques i orogràfiques òptimes. Les iniciatives de promoció del salsafí de la Selva han estat intenses als darrers anys però ara s’ha apostat per implicar-hi també els productors. En l’actualitat queden molt pocs pagesos que conreïn salsafí, malgrat que la demanda és alta, ja que es tracta d’un cultiu poc mecanitzat.

Des del mes de juliol, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vidreres impulsen una taula local en què estan implicats productors de salsafí, restauradors, comerciants i entitats del municipi amb l’objectiu de dissenyar accions per dinamitzar aquesta arrel tan característica de Vidreres i la plana de la Selva. Des de llavors ja s’han realitzat algunes accions com la visita a camps de salsafí de Vidreres, l’edició de materials gràfics o un taller de cuina adreçat a restaurants, comerços i entitats del municipi amb l’objectiu de donar-los idees per preparar tastets i plats amb el salsafí com a protagonista.

Les accions de promoció i dinamització del salsafí es realitzaran entre el 15 i el 19 de novembre aprofitant la celebració de la Festa de Sant Iscle i Santa Victòria, coneguda també com a Festa Petita de Vidreres i que, per dates, coincideix amb l’època de recol•lecció del salsafí. Inclouran una trobada de productors, tastets de salsafí, jornades gastronòmiques i espectacles infantils.

Durant aquests cinc dies hi ha previstes diverses iniciatives, com una trobada de productors de salsafí en la qual s’analitzarà l’estat del sector i es parlarà de possibles accions de dinamització (relleu generacional, formació, col•laboració entre productors…). La sessió tindrà una primera part teòrica i posteriorment es visitarà un camp de salsafins situat al costat del nucli urbà de Vidreres. Aquesta activitat es farà el dimecres 15 de novembre a l’antic escorxador de Vidreres.
Pel que fa a la resta d’activitats que s’hi han programat destaquen: el divendres 17 i el dissabte 18, en el marc de la Festa Petita de Vidreres, se serviran refrigeris amb tastets de salsafí i cava al final dels concerts que es realitzen al Teatre del Casino la Unió a les nou del vespre i on actuaran Concert País Petit amb Susanna del Saz el divendres i Concert de Festa Petita amb Cobla Marinada de Badalona el dissabte. El darrer dia, el diumenge 19, hi haurà un berenar amb tastets de salsafí i moscatell en el Ball de Festa Petita amb el conjunt Àngel i Pol, també al Teatre Casino la Unió (19:30h). A més, el dissabte 18 (17 h, plaça de l’Església) tindrà lloc un espectacle infantil amb els contes d’en Salsafí, un personatge inspirat en aquest producte típic selvatà.

Així mateix, durant la Festa Petita un total de 9 establiments de Vidreres participen a les jornades gastronòmiques del salsafí oferint menús, plats o productes que inclouen aquesta arrel. Són el supermercat Can Batallé (venda de salsafí), la carnisseria Can Batllosera (botifarres amb salsafí i ànec amb salsafí), la carnisseria Can Ginesta (botifarres amb salsafí, ànec amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Magí (mandonguilles amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Pou (vedella amb salsafí), el restaurant Can Castells (mandonguilles amb salsafí), el restaurant Ca la Selis (menú del salsafí), la fleca i pastisseria Can Companyó (coca de recapte amb salsafí) i Remigi Forners (dolç amb salsafí). Tots aquests establiments s’identificaran amb cartells editats per a l’ocasió que contenen la frase “Aquí trobaràs salsafí de la Selva”.
Paral•lelament, des de l’Associació d’Hostaleria de la Selva s’ha reactivat la promoció i difusió del salsafí i ja són un total d’11 els restaurants associats que ofereixen plats amb salsafí. Són L’Aliança 1919 (Anglès), Can Co (la Cellera de Ter), El Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), El Romaní (Breda), Grions (Sant Feliu de Buixalleu), Hostal Esteba (Caldes de Malavella), Hostal Bonaterra (Maçanet de la Selva), Hostal Restaurant Maria Verdolet (Sant Hilari), Hotel Ripoll (Sant Hilari), Mas Romeu (Lloret de Mar) i Mas Solà (Santa Coloma de Farners).

Quines són les característiques del salsafí

El salsafí és una planta de la família de les compostes, originària de l’àrea mediterrània del sud d´Europa que, històricament, ha estat cultivada a la comarca de la Selva. És una arrel allargada, de color marronós a l’exterior i té una textura agradable i tova, i un sabor dolç i delicat. Permet una conservació llarga en llocs frescos i s’acostuma a consumir guisat, així com amanit o fregit. Actualment hi ha diversos productors de la comarca que cultiven salsafí i hi ha dues empreses que transformen i comercialitzen el producte (envasat al buit o com a melmelada, bombó, licor, vinagre…).

Tradicionalment el salsafí s’ha cuinat en guisats, com l’ànec amb salsafí o la vedella amb salsafí. Les cassoles sempre han estat un bon aliat de l’arrel selvatana, ja que agafa els sabors i les aromes de les salses suculentes de les carn. Darrerament, aquesta tradició s’està veient modernitzada amb propostes noves en les quals el salsafí es pot cuinar de diferents maneres, ja sigui escalivat, salat o glacejat. Els cuiners més atrevits han posicionat el salsafí com una joia de la terra capaç de maridar molts dels ingredients típics de la selva, com les avellanes o la ratafia.

El projecte de dinamització del salsafí de la Selva, impulsat per l’Ajuntament de Vidreres i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).