El viatge llampec de Lorca

Pep Tosar torna al Temporada Alta amb un retrat del mític poeta

Federico García Lorca era literatura, música, dibuix, sensibilitat, lluita i entrega. En el 81è aniversari de la seva mort, Pep Tosar ha portat aquest passat cap de setmana al Temporada Alta un viatge per la seva vida que mostra aquells aspectes més coneguts de l'artista a través de lectures musicades i testimonis enregistrats davant la càmera.

L'espectacle, que presenta una estructura lineal, mostra la vida de Lorca des dels seus inicis fins arribar a la seva mort a través dels seus textos recolzats en un exercici multidisciplinari que combina moments de 'cante jondo' i la projecció d'un seguit d'entrevistes amb experts i familiars.

Si bé l'extensa vida de Lorca és molt complicada de condensar en una hora i mitja, Tosar aconsegueix mostrar aquells passatges més brillants i amb més magnetisme de la seva biografia. L'etapa inicial a Granada, la seva marxa a Catalunya, la relació amb Buñuel i Dalí, el viatge de descobriment a Cuba, el retorn als orígens i la seva mort durant el franquisme. La passió de Tosar en la lectura dels passatges és només equiparable a la interpretació musical per part de Mariola Membrives, David Domínguez i Ricardo Moreno, acompanyats per la dansa de José Maldonado, carregada d'una elevadíssima tècnica i enèrgica execució damunt l'escenari.

Entre el públic al Teatre Municipal de Girona hi havia gent de totes les edats i, entre ells, molts que no han viscut la Guerra Civil. Tanmateix, la narració facilita la comprensió d'aquells temps i com de complicat fou per a l'entorn de Lorca desenvolupar-se a nivell artístic i personal. El fil argumental que se segueix a través d'un trajecte en tren, fa una repassada a velocitat vertiginosa d'un poeta que va tenir un final tràgic però que, tanmateix, va donar inici a un altre viatge que ha esdevingut etern; el del seu llegat.