Alerta per fortes ventades generalitzades a partir d'aquest vespre

Es podran superar els 144 km/h a l'Empordà

Protecció Civil ha activat aquest diumenge a la tarda l'alerta del Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya Ventcat per fortes ventades generalitzades a partir d'aquest vespre i durant aquest dilluns. Segons el Servei Meteorològic, es podran superar els 126 km/h a les cotes altes dels Pirineus sobretot i al nord de les Terres de l'Ebre i els 144 km/h a l'Empordà i al sud de les Terres de l'Ebre.
 
Al litoral i prelitoral les ratxes de vent se situaran al voltant dels 72 km/h i a la resta de comarques de l'interior se situaran al voltant dels 90 km/h. De fet, a les zones urbanes d'aquestes comarques les ratxes fortes assoliran valors superiors als habituals i poden provocar incidències, sobretot en arbrat, mobiliari urbà i elements estructurals lleugers com teulades. Així mateix, Protecció Civil ha activat també la prealerta del pla Procicat per la previsió de fort onatge.
 
Apartir d'aquest vespre les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a l'Empordà. La mala mar s'intensificarà demà dilluns a l'Empordà, on les onades podran superar els 4 metres (mar brava) i la maregassa podrà afectar el litoral de la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat. A més, hi haurà notable mar de fons de component nord.

Tot i que l'episodi de vent ha començat aquest migdia als extrems del territori català, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que s'intensificarà i tindrà la seva màxima afectació durant aquesta matinada i demà dilluns. El vent bufarà de component nord i oest. I a partir d'aquest vespre, el llindar d'avís al Pirineu se superarà i a les cotes altes es produirà el fenomen del torb. Dilluns s'espera que el vent es reforci a tot el territori, però sobretot al Pirineu i l'Empordà.

Per aquest motiu, Protecció Civil ha demanat que s'extremi la precaució en la mobilitat a partir d'aquest migdia, així com en les activitats a l'aire lliure tant a l'entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins.