Sant Hilari diu adéu als contenidors amb una festa

Entra en servei la recollida porta a porta

Sant Hilari Sacalm aplica des d'aquest diumenge el programa de recollida 'Porta a porta'. El municipi abandona d'aquesta manera els tradicionals contenidors, i fa un pas més en l'aposta per reciclar. "Ara mateix el poble genera una quantitat de residus per sobre de la mitjana catalana. Volem canviar la tendència", explica el regidor de medi ambient del municipi, Jordi Rotllant.

Per fer-ho, el consistori ha volgut fer partícip a tot el poble, amb una festa per acomiadar els contenidors i donar la benvinguda al programa 'Porta a porta'. Durant tot el matí de diumenge tres especialistes han explicat, de manera amena, com cal fer el reciclatge. "És una qüestió d'hàbits, i crec que la ciutadania de Sant Hilari ja ho té present", comenta Rotllant.

L'acte ha consistit en agafar un contenidor ple de brossa – l'últim que quedava al municipi – i treure tots els residus que hi havia per col·locar-los al cubell corresponent. D'aquesta manera, el centenar de veïns que s'han acostat a la Plaça de la Porxada han pogut preguntar i informar-se de com separar les escombraries que es generen.

Contenidors retirats

Des de primera hora els operaris de la brigada ja retiraven els contenidors que hi havia distribuïts pel municipi, i els carregaven en un tràiler que els ha dut a la deixalleria. Al seu lloc, el consistori ja ha començat a col·locar els cubells de colors que permeten fer la recollida selectiva.

Des de l'ajuntament valoren que es tracta d'un canvi que també permetrà fer prendre consciència de la importància del reciclatge als ciutadans. "Afortunadament a l'escola els nens ja ho aprenen des de petits, ara falta fer aquest canvi social, que molts ja han començat a fer", subratlla Rotllant.

Es recicla poc

Una de les crítiques que ha deixat anar el responsable d'implementació de la campanya del 'Porta a porta', Jordi Baucells, és la poca capacitat de reciclar que hi ha actualment. En concret, a Catalunya només s'arriba al 30%. "Són xifres completament inadmissibles", ha denunciat. Per tot plegat, Baucells demana que s'incentivin els programes per augmentar la recollida selectiva i reduir el nombre de residus que es generen.

En aquest sentit, aquesta setmana es coneixien les dades de reciclatge a les comarques de Girona. La demarcació estava quatre punts per sobre de la mitjana catalana en generació de residus, amb un total d'1,71 quilos per persona i dia.

El fi de festa l'ha posat en Peyu que ha reconegut que mai havia actuat per donar la benvinguda als contenidors. L'humorista ha comentat que al seu poble, Muntanyola, ja fa temps que fan el 'Porta a porta' i assegura que "funciona molt bé".