Augmenten un 30% l'aplicació de mesures penals alternatives a les comarques de Girona

El desdoblament de l'equip encarregat de fer-ho, un dels motius de l'increment

Cada cop són més les persones que compleixen una pena alternativa de presó a les comarques de Girona. De gener a finals d'octubre han augmentat prop d'un 30%. En bona mesura això es deu al desdoblament de l'equip que presta aquest servei, i que ara el conformen setze tècnics. L'increment també s'explica, però, per l'aposta que els jutges fan per aquest tipus de pena, en delictes que no són d'especial gravetat. Hi ha dos tipus d'MPA: Els treballs en benefici de la comunitat (TBC) i les obligacions imposades pel jutge.

Els TBC són els més comuns i ofereixen un servei a una associació sense ànim de lucre, com pot ser l'administració o entitats del tercer sector. El que es busca és donar un servei en benefici de l'entitat, i que presta una persona que ha estat condemnada per un delicte determinat, però que el jutge considera que es pot substituir per un treball d'aquest tipus. En el cas dels menors, la mesura és la mateixa, però se li anomena prestació en benefici de la comunitat (PBC).

El cap dels serveis d'execució penal a Girona, Joaquim Asso, explica que és una mesura "molt efectiva" perquè permet ser conscient a la persona que està complint una pena, però evita un ambient com la presó.

Asso explica que estudien el perfil que té el penat i busquen una feina que s'ajusti a les seves capacitats. Per exemple; si una persona ha treballat de pintor, se'l col·loca en una de les moltes entitats sense ànim de lucre que necessita una persona per fer aquesta feina, i es formalitza un contracte perquè s'incorpori a l'equip.

Ara mateix a les comarques de Girona hi ha una seixantena d'entitats – bona part d'elles públiques, com l'ajuntament – que col·laboren amb el Departament de Justícia. En qualsevol cas, diu Asso, els tècnics estudien la compatibilitat del compliment de la pena amb la vida diària de la persona. "El què no pot ser és que deixi la feina. Ho haurà de complir en caps de setmana o quan pugui", remarca.

A banda dels TBC existeixen també les obligacions dictades per els jutges, com a mesures penals alternatives. Aquestes obligacions habitualment van associades a delictes molt concrets i que habitualment són cursos o programes.

Alcoholèmies i violència de gènere

Asso explica que els delictes més habituals pels quals es compleixen MPA són els relacionats amb el trànsit i la violència de gènere. En el cas de les alcoholèmies penals – les que suposen una taxa superior a 0,60 mg/l -, solen anar acompanyades d'altres obligacions, com seguir tractaments per deixar la beguda.

Pel què fa als delictes de violència de gènere, el director explica que "en cap cas" són greus. "Parlem d'amenaces o situacions que el jutge considera que no suposen un perill elevat", explica.

Molts prefereixen pagar

Una altra via alternativa per complir amb la pena és la imposició d'una multa per part de l'autoritat judicial. El director dels serveis d'execució penal de Girona reconeix que molta gent aposta per pagar, i així estalviar-se haver de complir amb un MPA. "Per a ningú és agradable viure amb el pes d'un compliment de pena i, si poden, paguen", remarca.

Ara bé, Asso explica que es troben amb casos de persones que no tenen prou recursos per a poder fer front a la multa i decideixen complir amb una MPA.