Miquel Lupiáñez deixa el PSC i renuncia al càrrec d'alcalde de Blanes

Les diferències del batlle amb el partit han provocat aquesta decisió

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha anunciat que deixa la militància del PSC, per les diferències aparegudes arran del suport del seu partit a l'aplicació de l'article 155. Lupiáñez també ha criticat la "deriva política" del PSC i ha fet pública la seva renúncia a l'acta d'alcalde que ostentava des de les municipals de 2015, amb el suport del PDeCAT i ERC. "Mai he estat un polític de professió, per això no em vull aferrar a la cadira com altres", ha reblat.

Des de la direcció del partit a Girona agraeixen el gest i l'honestedat de l'encara batlle, i asseguren que intentaran mantenir l'alcaldia. Ara, Blanes celebrarà un ple extraordinari el proper divendres 17 de novembre, on es farà efectiva la renúncia de l'encara alcalde.

Lupiáñez, que passarà a ser regidor no adscrit, no ha anunciat la seva decisió fins aquest dissabte perquè abans volia explicar-la a l'assemblea del seu partit que es va reunir aquest divendres al vespre.

De fet, l'alcalde ja va mostrar el seu malestar pel suport que els socialistes van donar a l'aplicació de l'article 155. Anteriorment ja va mostrar el seu rebuig a les càrregues policials durant l'1 d'octubre, que considera que van ser "injustificades i abusives". "Estic a favor de l'autogovern de Catalunya i el 155 ho aniquila, per això em dono de baixa del partit", ha etzibat Lupiáñez.

L'alcalde tampoc comparteix els empresonaments que s'han dut a terme per part de la justícia espanyola. "No entenc com es pot enviar a presó gent que compleix un programa electoral, o que ha estat partícip de manifestacions històriques on només es complia amb la llibertat d'expressió", lamenta Lupiáñez.

En aquest sentit, ha assegurat que per a ell els vuit consellers i els dos líders civils - Jordi Sánchez i Jordi Cuixart - són "presos polítics", i considera que aquesta situació "no és normal" en una democràcia "que pensava que era avançada". El batlle ha criticat també el paper que ha jugat Europa, a qui demana "més implicació".

Reunió amb els militants

En una assemblea amb els militants del PSC a Blanes aquest divendres al vespre, Lupiáñez va explicar la seva decisió i va esgrimir les raons per les quals tenia previst deixar la militància. L'alcalde, però, es va oferir a seguir governant en la seva nova condició de regidor no adscrit.

Una proposta que no va acceptar ni l'assemblea a nivell local, ni el partit a nivell de demarcació. En aquest sentit, els socialistes, que van ser la llista més votada, tot i que empatats a regidors amb Iniciativa i PDeCAT, esperen mantenir l'alcaldia teixint noves aliances.

Amb tot, des del PSC s'ha agraït el gest i la honestedat de Lupiáñez "en un moment tan complicat pels alcaldes del PSC". Des del partit van deixar clar al batlle que els socialistes "continuaran sent casa seva".