Hàbits saludables; la prioritat davant l'epidèmia de l'obesitat

Exercici, menjar saludable i alternatives al tabac tradicional

Tot adult sap quines són les claus d'una vida sana, perquè així s'afanyen a recordar-les autoritats sanitàries ... i els companys de treball, la família, els amics i l'entorn en el seu conjunt. Tots donem consells, diferent és que ens els apliquem.

I és que, encara que la teoria resulti clara, a la pràctica les estadístiques ens colpegen una i altra vegada. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar el passat mes d'octubre 10 dades sobre l'obesitat, alertant que "ha assolit proporcions epidèmiques a nivell mundial". Com a mínim, 2,8 milions de persones moren a l'any per obesitat o sobrepès. En 2016, més de 1.900 milions d'adults tenien sobrepès, i més de 650 milions eren obesos.

Tot i que no portar una vida sana comporta altres conseqüències, vistes les dades, és aquesta la major amenaça. L'excés de pes es deu a una acumulació anormal o excessiva de greix, que resulta perjudicial per a la salut. I les dades no són favorables tampoc en el cas dels nens, ja que, segons les OMS, 42 milions de menors de cinc anys tenien sobrepès al món l'any passat.

Recordar les claus fonamentals per portar una vida sana és l'enèsima crida a l'acció, i es torna necessari quan les dades resulten tan alarmants. I és que, seguint a l'organització, "per frenar l'epidèmia mundial d'obesitat cal una estratègia poblacional, multisectorial, multidisciplinària i adaptada a l'entorn cultural".

Deixar els vicis

Per portar una vida sana, el primer és depurar-se, fer un exercici de voluntat per llevar aquests vells vicis que resulten perjudicials per a la salut i poder començar de zero. Mai és tard. Qualsevol persona pot, per exemple, deixar de fumar.

La cigarreta electrònic és una alternativa molt menys perjudicial per a la salut que el tabac, i opcions com Ivapeo poden ser de gran ajuda per a deixar de fumar. Tenint en compte que el tabac mata unes 700.000 persones cada any a la Unió Europea, el vaporitzar salva vides.

Científics i experts han assenyalat a mitjans de comunicació, com eldiario.es, que vapear és un 95% menys perjudicial que fumar, no genera "vaporitzadors" passius i es erigit com a eina útil per deixar de fumar entre la majoria (un 92%) dels 500.000 espanyols que l'han provat.

Convé seguir una pauta per acabar el procés amb èxit, que aquest no acabi en recaiguda o abandonament abans d'hora. Per començar cal triar bé, informant-se i deixant-se assessorar pels especialistes que coneixen totes les alternatives. I és que hi ha molts equips de vaporització diferents.

Alguns components de la cigarreta electrònic perden efectivitat amb l'ús i, per tant, requereixen substitució. Passa, per exemple, amb l'atomitzador, que acumula residus i, en embussar-se, genera menys vapor. Com més s'assembli l'acte de vaporitzar al tradicional de fumar tabac, menys ganes de donar de recórrer al vell vici.

Fer exercici físic

De les 24 hores que té el dia, traient les set o vuit de son que necessita un adult, ha de ser tan prioritari trobar almenys mitja hora per sortir a caminar com anar treballar o complir les obligacions familiars. Al cap i a la fi, és qüestió de salut, així que no hi ha d'haver excuses.

Recorrent a altres opcions, el gimnàs ofereix els seus avantatges. Ajuda a mantenir una disciplina i a socialitzar, perquè es coneix a gent nova amb la que, possiblement, es comparteixin aficions. Això s'uneix, és clar, als beneficis de realitzar qualsevol activitat física: millora de la coordinació, desenvolupament de la força i la resistència, augment de la flexibilitat, reducció d'estrès, millora de la figura...

Qüestió a part és l'ús de complements, com testo ultrasuplement per al gimnàs, que es presenta com una opció 100% natural. Com substàncies nutricionals, influeixen en l'organisme pel que, perquè aquesta influència sigui beneficiosa, convé prendre'ls sota la supervisió de nutricionistes o, com a mínim, els monitors. Per la seva experiència, sabran donar consells útils.

Solen ser utilitzats per persones que volen augmentar el seu volum muscular, i desitgen augmentar la proporció que troben en els aliments rics en proteïnes. Existeixen, en tot cas, molts tipus de suplements.

Dieta saludable

Portar una dieta sana i equilibrada no implica renunciar al sabor, així que no ha de ser tan difícil. Seguir un règim de menjars elaborat per un professional (alguns els comparteixen de forma gratuïta a internet) aporta un aprenentatge útil per a tota la vida. Les dietes miracle, en aquest sentit, són contraproduents. Treu-te-les del cap.

La clau està en menjar de tot en la seva justa mesura, així que les dietes que eliminen el pa, la fruita o l'oli d'oliva estan descartades. No cal córrer riscos de no tenir els nutrients essencials.

Cal fer cinc àpats al dia per evitar picar entre hores (i, de fer-ho, optar per aperitius sans), saber planificar per no improvisar i garantir l'equilibri, aprendre a cuinar amb poca greixos, portar uns horaris regulars de menjars i sopar lleuger . Són alguns consells útils.