La subestació d'Endesa de la MAT a Santa Llogaia entrarà en servei d'aquí a mig any

La companyia subratlla que serà "un hub d'alta tensió"

Després de gairebé dos anys d'haver començat l'obra, Endesa ja està enllestint la nova subestació a Santa Llogaia d'Àlguema. Els treballs van començar al desembre del 2015 i es preveu que l'energia ja flueixi pels transformadors –i des d'aquí, a les llars i empreses- al llarg del primer semestre de l'any vinent.

La nova subestació ha suposat una inversió de 10,2 MEUR. Un cop s'enllesteixi, també es completarà el parc elèctric vinculat a la MAT que hi ha a Santa Llogaia d'Àlguema. El formaran l'estació conversora (el punt d'inici de la interconnexió), la subestació dels 400 kV de Red Eléctrica, la d'Adif que dona energia al TAV i la d'Endesa.

La nova subestació compta amb tres transformadors que funcionaran a l'uníson, i que rebaixaran l'energia que arribi de la MAT dels 400 kV fins als 132. En una primera fase, aquesta alta tensió sortirà cap al territori a través de cinc línies de 132 kV (una cap a Vilamalla, una cap a Juià, una cap a l'estesa Olot-Serinyà i les dues últimes cap a Figueres).

La nova subestació reforçarà el subministrament a la Costa Brava Nord, però de retruc també ho farà arreu de la demarcació. I és que, com subratlla Amills, per a Endesa Santa Llogaia serà "un hub, és a dir un nus de connexió" de tota la xarxa de transport del territori (que se sumarà als dos ja existents a Juià i a Bescanó). "Creem una malla important en alta tensió, que millora la qualitat del subministrament", ha afirmat el responsable de línies d'alta tensió d'Endesa a Girona.

D'aquesta manera, ha precisat Amills, les anelles elèctriques que hi haurà al territori minimitzaran el risc que es pugui tornar a repetir una situació com la que es va viure el 2010 amb la gran nevada. "Sense cap mena de dubte, reforcem la xarxa elèctrica; d'aquesta manera, tenim més alternatives a l'hora de donar subministrament als nostres clients", ha explicat.

Amb visió de futur

La nova subestació de Santa Llogaia, a més, s'ha construït "amb visió de futur", ha precisat Carles Amills. Per això, s'ha sobredimensionat perquè, si la demanda ho requereix, pugui ampliar-se amb nous transformadors de 400 a 132 kV i amb més línies. Entre aquestes, noves esteses i circuits d'alta tensió (a 132 kV) que enllacin amb les subestacions de Juià, Vilamalla o Torrevent (aquesta última, a Palau-saverdera).

En paral·lel, des de Santa Llogaia, Endesa també preveu ampliar la xarxa de mitjana tensió (si el mercat així ho requereix). Per això, s'ha reservat espai a la subestació per acollir-hi un parc a 25 kV –amb els corresponents transformadors- des d'on en surtin fins a dotze noves línies.

Una seixantena de línies i cinc subestacions

Durant els darrers deu anys, arreu de la demarcació, Endesa ha aixecat fins a una seixantena de noves línies i cinc subestacions. En bona part, segons subratlla la companyia, vinculades també amb l'arribada de la MAT.

De les noves esteses, vuit han estat d'alta tensió i 51 més, de mitjana tensió. Es reparteixen tant a la Costa Brava com a l'interior de les comarques gironines. Pel què fa a les noves subestacions, les que s'han construït durant la darrera dècada –deixant de banda Santa Llogaia- són les de Vilamalla, Empordanet, Vall-llobrega, Bescanó i Cassà de la Selva.

Un cop s'enllesteixi l'obra de la subestació de Santa Llogaia, Endesa en tindrà pendent construir-ne una altra vinculada a la MAT. En aquest cas, la que rebrà energia del ramal que s'ha projectat a Riudarenes (Selva). De totes maneres, Amills ja ha precisat que s'està "en tràmits administratius" i que, de moment, encara no hi ha data per aixecar-la (de fet, tampoc se sap quan és que Red Eléctrica farà el ramal).