El PDeCAT d'Olot trenca el pacte amb el PSC

L'alcalde Josep Maria Corominas parlarà amb la resta de forces per buscar un nou acord

La "situació excepcional" que viu Catalunya ha acabat trencant el pacte de govern a l'Ajuntament d'Olot. El PDeCAT (amb vuit regidors) i Demòcrates (amb un regidor) han decidit posar punt i final a l'aliança que hi havia fins ara amb el PSC, amb tres regidors. Així ho ha expressat l'alcalde, Josep Maria Corominas, que ha reconegut que portaven un temps "molt incòmodes" pel que estava passant a nivell català i espanyol i que la "complicitat" del PSOE i el PSC amb l'aplicació de l'article 155 ha estat el punt d'inflexió.

També han pesat altres fets "intolerables", com l'empresonament dels presidents d'Òmnium i l'ANC i de consellers i el vicepresident "destituïts en aplicació" d'aquest article de la Constitució.

Corominas ha fet una valoració positiva del treball fet amb els socialistes durant els dos anys i mig, qualificant-lo l'equip de govern de "molt cohesionat i estable" amb qui s'han arribat a acords malgrat haver tingut punts de vista diferents en alguns aspectes. La situació "excepcional" que viu el país, però, s'ha imposat després de mesos de sentir-se "molt incòmodes" i "malament" per tot el que estava passant.

L'alcalde ha reconegut l'oposició que el PSC d'Olot ha mostrat a l'aplicació de l'article 155 després que s'abstinguessin en la moció de l'ACM de defensa de l'autogovern i també donessin suport a una altra d'alternativa on no es feia referència als resultats de l'1-O-. Però la "complicitat" amb què el partit a nivell català i espanyol ha donat suport a l'aplicació d'aquest article de la Constitució espanyola ha estat el detonant que ha portat a prendre aquesta decisió. Els esdeveniments polítics i judicials que s'han anat succeint en els últims dies també han pesat molt, fent referència als empresonaments "intolerables" i al fet que mig govern elegit democràticament "hagi hagut de marxar del país".

Per tot això, el PDeCAT i la militància –reunida ahir en assemblea- han pres aquesta decisió de forma unànime. Corominas també ha destacat que dona resposta al "clam" que alguns ciutadans li han transmès aquests dies demanant aquest trencament. Des de Demòcrates, que també forma equip de govern amb un regidor, han subscrit aquesta decisió.

Oberts a trobar nou soci de govern

El PDeCAT i Demòcrates, amb nou regidors, se senten capaços d'acabar el mandat amb un govern en minoria i de mantenir el suport a la República i a les institucions del país sense problemes, ja que fins ara han comptat amb l'entesa d'ERC i la CUP per a aquests temes de país. Ara bé, Corominas ha assegurat que estan oberts a arribar a un acord amb els partits representats sense esmentar-ne cap en concret i que confien poder presentar el nou cartipàs en el pròxim ple de novembre que serà el dia 23.

Preguntat per la proposta de govern de concentració de les forces republicanes que els ha ofert ERC, l'alcalde ha respost que aquesta fórmula encaixa amb els temes de país però que entenen que actualment no és necessària perquè se senten "absolutament recolzats" per seguir en la mateixa línia com fins ara. A nivell local, ha dit que "cal parlar-ne" i que es prendran uns dies per analitzar-ho bé. En aquest sentit, també ha recordat que la majoria de projectes que duien al programa estan en marxa i que ja han transcorregut dues terceres part del mandat municipal.

Des del PSC no han volgut fer valoracions i es preveu que aquest divendres donin a conèixer el seu posicionament sobre el trencament del pacte. El PDeCAT els ha informat del final de l'acord aquest mateix dijous.