Unes 80 persones assisteixen a la primera jornada 'Cultura, creativitat i desenvolupament territorial'

37 companyies d'arts escèniques hi van ser presents

Una vuitantena de persones van assistir a la primera jornada sobre “Cultura, creativitat i desenvolupament territorial”, organitzada pel Consell Comarcal de la Selva i que estava dedicada a conèixer projectes i iniciatives actuals al voltant del fet cultural i creatiu, que estan afavorint la transformació social i econòmica dels seus respectius territoris. A la jornada, que es va celebrar el passat 3 de novembre al Consell Comarcal de la Selva, hi varen participar més d’una setantena de persones, la majoria tècnics i regidors de cultura i professionals del sector.

La consellera de Cultura de l’ens comarcal, Raquel Reyner, va ser l’encarregada de donar el tret de sortida a una jornada que va oferir una mirada transversal a diferents models i productes que promouen l’economia creativa i el desenvolupament local. En aquest sentit, Reyner va destacar l’aposta que s’ha fet des de l’ens comarcal amb el projecte SelvaCultura, i la línia de treball que s’està impulsant per donar suport a la promoció de l’escena cultural creativa com a factor de dinamització social i econòmica a la comarca.

Després de la inauguració oficial a càrrec de la consellera, l’expert en polítiques culturals, desenvolupament territorial i renovació urbana, Jordi Pardo, va oferir una conferència “Com l’art i la cultura ajuden a impulsar petits municipis”. Pardo va presentar projectes culturals que han afavorit la transformació social i econòmica dels seus territoris arreu del món.

En el transcurs de la sessió es van exposar sis exemples actuals de projectes inspiradors en l’àmbit cultural creatiu i diferents sectors d’intersecció: Hangar, un centre obert per a la recerca i la producció artística que dona suport a creadors i artistes en un entorn industrial que ha transformat al barri de Poblenou de Barcelona; Escenaris, un projecte entre diferents municipis per portar teatre professional a diferents municipis del Gironès; el projecte Bòlit Mentor, una activitat educativa que introdueix artistes visuals als centres d’educació secundària i desenvolupa un projecte creatiu amb els estudiants; el Projecte Planters que vincula l’educació i les arts a l’aula, per aconseguir una millora del clima escolar, afavorir la integració social, potenciar el diàleg interectual i augmentar les capacitats d’aprenentatge; el White Summer, un festival innovador i singular a Pals que disposa de les últimes tendències en comerç creatiu, gastronomia i oci d’auto i el Rec.0 Experimental Stores la transformació efímera del barri vell industrial del Rec a Igualada que es converteix en pop us stores de moda amb marques de primer nivell.

En el marc de la jornada, la tècnica del projecte SelvaCultura del Consell Comarcal de la Selva, Anna Rocasalva, va presentar el Dossier de professionals d'arts escèniques i música de la Selva, que aplega 37 companyies d’arts escèniques i grups de música de la comarca i que vol afavorir la visualització dels artistes entre els ajuntaments i els programadors.

A la jornada, que especialment estava dirigida a tècnics i regidors de cultura dels ajuntaments, a programadors, a professionals de l’àmbit cultural i creatiu i al públic general interessat en aquesta temàtica, hi varen participar una vuitantena de persones vingudes no només de la comarca de la Selva sinó d’arreu de les comarques gironines i, també, d’altres indrets de Catalunya.

Amb aquest projecte, el Consell Comarcal de la Selva preveu seguir donant suport a la promoció de l’escena cultural com a factor de dinamització social i econòmica de la comarca.

Aquesta jornada s’incloïa en el marc del projecte SelvaCultura, -que es va posar en marxa el mes de maig- una nova plataforma web amb l’objectiu d’agrupar, en un sol clic, les activitats culturals que es porten a terme a la comarca i en el qual s’incloïen dues accions més com són l’Art en Ruta i la Primera Mostra Selva Cultura 2017.