Més de 80 vins de la DO Empordà assoleixen la qualificació excel·lent a la Guía Peñín de 2018

Els negres, majoritaris a la denominació, registren les millors puntuacions

Un total de 82 vins de la DO Empordà han aconseguit la qualificació excel·lent (amb entre 90 i 94 punts) a la Guía Peñin 2018 que s'acaba de publicar. Els més ben valorats són els negres (majoritaris a la denominació d'origen) amb 45, seguits dels blancs (24), els dolços (12) i el rosat (1), que per primera vegada ha assolit aquesta nota. Les puntuacions consoliden els bons resultats assolits l'any passat, un dels millors de la història de la denominació amb 87 vins excel·lents. Les xifres suposen un notable increment respecte dels 68 aconseguits a l'edició del 2016 i dobla els 43 que es van registrar l'any 2015. La qualitat dels vins empordanesos ha experimentat un creixement molt important en els darrers dotze anys. L'any 2005 només un arribava als 90 punts a la prestigiosa guia.

Els negres, majoritaris a la denominació, són els millors puntuats. Els segueixen els blancs i els dolços. Els més ben valorats se situen als 94 punts. Es tracta del Peralada Aires de Garbet, del celler Peralada, un negre de la collita del 2015, i l'INO Garnatxa de l'Empordà Solera, un dolç del celler Masia Serra de Cantallops. Uns dotzena de vins més han assolit els 93 punts i entre ells hi ha els cellers Peralada, Martí Fabra, Espelt Viticultors, Mas Llunes, Roig Parals i Vinyes dels Aspres.

Precisament, el celler de Peralada és el que ha aconseguit millors puntuacions amb 14 vins. El segueixen el Celler Cooperatiu d'Espolla i Vinyes d'Olivadots amb sis, i els cellers Martí i Fabra, Masia Serra i Mas Llunes, amb cinc.

23 dels 29 cellers avaluats, amb bona nota

La Guía Peñin ha valorats els vins de 29 cellers de la DO Empordà, 23 dels quals han aconseguit situar un o més vins a la categoria d'excel·lent. Una xifra que es manté a nivells similars als de l'actual edició.

Sobre les característiques, els autors de la guia destaquen que els blancs són "frescos, fàcils de beure i amb molt sabor". En el cas dels negres, asseguren que s'ha passat d'elaborar vins novells a "bolcar-se en la creació de vins de criança amb molt d'equilibri entre fruita i fusta amb matisos balsàmics". Pel què fa als dolços, en remarquen la "dolços i pastositat en boca" i, finalment, afirmen que els rosats són "frescos, fruitals i de bona acidesa".