Una fira d'Arbúcies pretén recuperar 12 varietats de fruiters i horta

Aquest dissabte es presentarà el projecte en el marc de la Fira de Tardor

El Museu Etnològic del Montseny la Gabella d'Arbúcies acollirà la presentació oficial del projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” que pretén recuperar i promoure 12 varietats locals de fruiters i horta amb l’objectiu de posar-les en valor com a productes locals del territori. Aquestes varietats agràries han estat escollides per la seva singularitat i especificitat i es localitzen en una vall, entre el Montseny i les Guilleries, que conserva un enorme patrimoni agrícola fruit de la diversitat històrica de conreus i l’aïllament geogràfic.

La presentació d’aquest projecte, que serà dissabte a les 12 h del migdia, es farà en el marc de la Fira de la Tardor que s'allargarà durant tot el cap de setmana.

Les varietats han estat seleccionades a partir de l’Inventari de varietats locals d’interès agrari de la Selva, un document encarregat pel Consell Comarcal de la Selva a l’empresa l’Espigall. L’estudi s’ha basat en l’entrevista a 40 persones amb una mitjana d’edat de 68 anys i que, majoritàriament, estan o han estat ocupats en el sector agrícola. En total s’han inventariat 237 varietats de les que es conserva llavor o material vegetal, de les quals un 61,6% són hortícoles, un 34,1% fruiters de regadiu i un 4,2% fruiters de secà o vinya.

Dins de la Selva, la vall d’Arbúcies ha emergit com un dels territoris amb més varietats locals d’interès que, molt sovint, estan conservades per persones d’edat avançada. Cal destacar, a més, la presència del Pomari de l’Emili, una iniciativa no professional que ha permès conservar diverses varietats de pomes antigues. http://elpomaridelemili.blogspot.com.es/. A la vall d’Arbúcies s’han identificat 12 varietats locals (6 de fruiters i 6 d’horta) com a susceptibles d’interès per a la seva recuperació atenent a la seva singularitat i especificitat i a altres factors com la facilitat de cultiu, la productivitat o la qualitat organolèptica. Aquestes varietats se sumen a l’olivera del salar d’Arbúcies, autòctona del territori i en procés de recuperació des de l’any 2012 i de la qual es promou un oli gourmet. http://salardarbucies.com/.

Per tal de promoure la recuperació de les varietats locals l’Ajuntament d’Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva han endegat des de principis d’any una taula de treball amb diversos agents del municipi vinculats al sector agrari i turístic (pagesos, viveristes, allotjaments rurals…). D’aquesta taula n’ha sorgit el projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” amb l’objectiu de realitzar accions per fomentar el coneixement, la divulgació i la recuperació de 12 varietats locals de la vall d’Arbúcies.

Durant la presentació del projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur” es farà també el lliurament simbòlic de les llavors de les 12 varietats a una desena de persones que ja s’han compromès a recuperar-les. Posteriorment, i fins a la primavera de 2018, es realitzaran diversos tallers de formació per tal que aquestes persones puguin encarar la recuperació d’aquests cultius amb èxit. Paral•lelament s’editarà material divulgatiu amb informació de les varietats locals que s’adreçarà especialment als establiments de turisme rural que participen a la iniciativa, els quals podran explicar a les persones que s’hi allotgin la història d’aquestes varietats locals autòctones. També es preveu la realització de tastos de productes i de campanyes de publicitat enfocades al turisme i als consumidors.

El projecte “Vall d’Arbúcies, llavors de futur”, impulsat per l’Ajuntament d’Arbúcies i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).


Varietats locals que es proposa recuperar:
Varietats locals d’horta:

-Mongeta rossa de mata baixa o d’Arbúcies
-Mongeta rossa d’aspre o avellaneta rossa
-Enciam del sucre
-Col de pell de galàpet
-Tomàquet pometa
-Escarola perruqueta

Varietats locals de fruiters:

-Pomera de can Quadres
-Pomera verda donzella
-Pomera reineta gris
-Pomera ciri gavatx
-Pomera agredolç
-Pomera sang de llebre