15.000 persones protesten a Girona contra l'empresonament dels consellers

L'ajuntament activa el protocol de dol i penja crespons negres a la façana

15.000 persones s'han manifestat aquest dijous a Girona contra l'empresonament dels consellers i han fet una crida a la vaga general. La concentració ha començat a les set de la tarda a la plaça del Vi, davant l'ajuntament. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha activat el protocol de dol i aquesta tarda mateix han penjat crespons negres a la façana del consistori.

Madrenas ha instat els altres ajuntaments de la demarcació a penjar també llaços negres per mostrar el rebuig a l'empresonament. La plataforma Girona Vota ha denunciat que els consellers han anat a la presó per un "judici polític" i han assegurat que les mobilitzacions no s'aturaran. "Alliberarem els presos polítics i defensarem la República que vam guanyar l'1 d'octubre", recull el manifest.

La concentració s'ha convertit en una manifestació que ha acabat davant l'edifici dels Jutjats de Girona, situats a l'avinguda Ramon Folch, on els castellers han aixecat un pilar de dol i els manifestants han cantat Els Segadors.

La concentració ha començat a les set de la tarda a la plaça de l'ajuntament. De seguida l'espai ha quedat petit i s'han omplert els carrers adjacents. La convocatòria s'ha acabat convertint en una manifestació que ha recorregut els carrers de la ciutat fins als Jutjats de Girona situats a l'avinguda Ramon Folch. En total, 15.000 persones segons la Policia Municipal s'han afegit a la convocatòria de les entitats sobiranistes.

El manifestants han protestat contra l'empresonament dels consellers que, aquesta nit per ordre de l'Audiència Nacional, ja dormen a presó. "Llibertat patriotes catalans", "Fora la justícia espanyola" o "preses polítiques, llibertat", han estat algunes de les proclames que s'han sentit. S'hi ha sumat, amb força, la crida a la vaga general per continuar amb les mobilitzacions al carrer.

L'Ajuntament de Girona ha activat el protocol de dol i aquesta tarda mateix han penjat crespons negres a la façana. Durant la seva intervenció, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha instat els alcaldes dels altres municipis de la demarcació a penjar també llaços negres per visualitzar el rebuig a un empresonament "polític".

Rebentar les urnes

També han participat a la manifestació els alcaldes de Salt, Vilablareix, Sant Julià de Ramis, Canet d'Adri, Sant Martí Vell i Sant Gregori. L'alcaldessa de Girona ha reclamat que el dia 21-D els catalans "rebentin les urnes" per demostrar la força de l'independentisme.

La diputada Anna Caula ha demanat als manifestants que continuïn mobilitzant-se i sortint al carrer, sempre sense usar la violència i de forma pacífica. "Potser la revolta dels somriures avui se'ns fa més feixuga, però em nego a que a casa meva entri ni un mínim d'odi cap a ningú, que és el que ells busquen", ha afirmat. En la mateixa línia, l'eurodiptuat Josep Maria Terricabras ha assegurat que avui sent "vergonya" d'ocupar un escó a Europa però es mostra convençut que, al final, podran crear un grup de solidaritat amb Catalunya amb un número nombrós d'eurodiputats. "Potser no tindrem els caps grossos, però n'hi ha molts d'altres que sí", ha dit.

El líders d'ANC i Òmnium a Girona, Àdam Bertran i Sergi Font, també han demanat als manifestants que estiguin "atents" a futures convocatòries per respondre a la "repressió" imposada per l'estat espanyol. En la mateixa línia, fixen la mirada en el 21-D, el dia que esperen "confirmar la República" a les urnes.

Finalment, la portaveu de la plataforma Girona Vota, Sandra Casado, ha llegit el manifest unitari. "L'estat espanyol ha creuat avui totes les línies vermelles", ha començat el text que atribueix l'entrada a presó del "govern legítim de la Generalitat" a un "judici polític". "Els consellers i conselleres del govern han estat jutjats per un tribunal sense competència en la matèria i per un delicte que no han comès", ha afegit.

"En aquest dia greu, ens conjurem a no defallir fins que els tinguem tots aquí: Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Josep Rull, Carles Mundó, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i Meritxell Borràs", s'ha compromès la plataforma a través del comunicat. "No us deixarem en mans de la injustícia espanyola: sortirem les vegades que calgui al carrer fins tenir-vos a casa", han clamat.

Per últim, el manifest recorda que la convocatòria d'eleccions autonòmiques són "il·legítimes" però exposa que la ciutadania s'ha de mobilitzar massivament. "Les convertirem en un plebiscit democràtic, observats per tot el món, les urnes seran sempre nostres, mai ens han fet por", recull el manifest.

La manifestació s'ha dissolt després que els castellers aixequessin un pilar de dol davant l'edifici dels jutjats i els manifestants cantessin Els Segadors.

2.000 a Figueres

A Figueres (Alt Empordà), unes 2.000 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament per protestar per l'empresonament dels consellers destituïts. Ho han fet amb crits de "llibertat", "visca la República", "visca Catalunya" i inculpant-se del delicte de rebel·lió, el mateix que s'imputa als representants polítics catalans. Els assistents també han xiulat quan s'ha pronunciat el nom del conseller Santi Vila, a qui han qualificat de "botifler".

Durant els parlaments, l'alcaldessa, Marta Felip, ha afirmat que "en ple segle XXI tornem a tenir presos polítics" i ha animat als assistents a "no defallir". "Podran empresonar les persones però no podran empresonar les idees de tot un poble", ha insistit. Durant la mobilització, s'ha cantat l'himne dels Segadors i, finalment i després de crits dels assistents, Felip ha pujat a penjar la senyera al balcó del consistori. L'alcaldessa ha decidit suspendre just una hora abans el ple previst per avui en senyal de protesta i l'ha ajornat fins dimarts vinent.