La CUP pregunta si el nou cartipàs a Girona és una forma de governar en minoria provisionalment

La formació a l'oposició descarta entrar al govern amb CiU

La CUP de Girona valora positivament el trencament del pacte municipal de CiU amb el PSC però creu que "arriba tard". El regidor de la formació Lluc Salellas ha retret a Madrenas haver mantingut l'acord de govern fins divendres passat malgrat que feia dies que els socialistes ja havien expressat que donarien suport a l'aplicació de l'article 155. Malgrat tot, han valorat com a molt positiu el gest tot dient que "el temps els ha donat la raó".

Pel que fa a la reestructuració del cartipàs que l'alcaldessa va presentar ahir dilluns, la formació a l'oposició el veu com a "provisional" i mancada d'una "reestructuració a fons" com creuen que hauria estat el convenient. Per Salellas, els canvis presentats ahir s'han limitat a "posar sota el paraigües" de l'alcaldessa totes les àrees que fins ara tenien els socialistes, excepte Seguretat que ha passat a mans del vicealcalde Eduard Berloso.

Tampoc veuen bé que una àrea com Serveis Socials hagi quedat "diluïda" i en un segon pla, quan hauria de ser una sola regidoria per sí mateixa. I això, afegeix, els fa pensar que en qualsevol moment aquesta reestructuració torni a anar cap a un altre partit que es converteixi en el nou soci de govern. Volen que l'alcaldessa aclareixi si pensa seguir governant en minoria el que queda de mandat o si arribarà a un acord amb ERC.

Els perills de la "provisionalitat permanent"

La formació defensa que la situació que viu Catalunya a nivell polític obliga a tenir un govern municipal "fort" i es mostren disposats a arribar a acords de govern en temes importants de ciutat, com ara la gestió de l'aigua o l'educació. Per Salellas, "la provisionalitat permanent en un govern en minoria crea una situació que no és l'òptima per Girona, i menys en el context actual en què la ciutat està al punt de mira per motius que tots sabem".

Ara bé, descarten la possibilitat de convertir-se en socis de govern i es mostren disposats a arribar a "acords puntuals" en aquells temes cabdals. A tall d'exemple, creuen que podrien ser útils assumint la regidoria de barris i actuar d'enllaç per gestionar el dia a dia atès que en alguns barris de la ciutat van ser la força més votada. Aquesta és una fórmula que ja utilitzen alguns ajuntaments, com ara el de Sant Cugat del Vallès.

Per la seva banda, la regidora Làia Pèllach ha reclamat a Madrenas que expliqui "quan abans millor" aquells temes de ciutat més urgents, com ara com quedarà l'entrada sud, com serà el Pla Especial de la devesa reclamat des de fa temps o com s'abordarà la problemàtica dels pisos turístics, entre d'altres.

Reclamen transparència i més diàleg

Responent a la petició d'actuar amb "responsabilitat" que Madrenas va fer als partits de l'oposició, des de la CUP subratllen que primer de tot cal que CiU actuï amb transparència i no amb l'"opacitat" dels últims mesos. Lamenten haver-se assabentat del trencament del pacte de govern i del nou cartipàs a través dels mitjans i li reclamen que mostri voluntat de diàleg que ara mateix "brilla per la seva absència". Només així, conclouen, podran actuar amb la responsabilitat i lleialtat que l'alcaldessa els demana.

Després del trencament del pacte amb PSC, CiU ha passat a governar en minoria amb deu regidors dels 25 que té l'Ajuntament de Girona.