Arrenca la Fira de Mostres amb el projecte 'Construcció Connectada'

Es vol sensibilitzar la població i donar solucions per tenir habitatges més confortables i sostenibles

Aquest matí ha quedat inaugurada la 56a edició de la Fira de Mostres de Girona, que es podrà visitar fins al dimecres 1 de novembre de 10h a 20h al Palau de Fires de Girona. Els visitants tindran l’oportunitat de veure i conèixer empreses gironines i d’altres punts del territori que presentaran els seus productes i novetats a la fira, a més de participar en diverses activitats que els expositors han preparat. La Fira de Mostres és una de les principals fires multisectorials de Catalunya i aglutina diversos sectors com alimentació, motor, indústria, tecnologia, decoració, construcció, turisme, serveis i emprenedoria.

Per la seva banda l’Ajuntament de Girona hi participa amb un estand informatiu del projecte “Construcció Connectada”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar la ciutadania i donar a conèixer solucions per tenir habitatges més confortables i sostenibles. L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, juntament amb la regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana Yanes, i acompanyades per diversos regidors i regidores del consistori, han inaugurat el saló i l’espai de l’Ajuntament.

S’ha construït un estand en que simula un habitatge passiu. Aquest espai s’anomena GIROnZEB i, a més de ser un exemple de l’ús dels materials i instal·lacions sostenibles, representa un nou model d’eficiència energètica d’edifici nZEB, és a dir, d’edifici de consum gairebé nul. L’espai vol mostrar les possibilitats que ofereixen les noves fórmules de construcció tenint en compte els nous sistemes constructius, la distribució dels espais, els sistemes passius de circulació de l’aire, els sistemes d’aïllaments, l’ús de nous materials i el suport dels sistemes intel·ligents per tal de millorar el confort i el benestar als habitatges.

“L’espai que es pot visitar aquests dies a la Fira de Mostres reflecteix els objectius del programa ‘Construcció Connectada’, que busca donar a conèixer les possibilitats del sector de la construcció per adaptar-se a la realitat en l’àmbit de la sostenibilitat i l’eficiència energètica i, com a conseqüència, provoca una nova manera d’entendre l’ocupació en el camp de la construcció”, ha explicat la regidora Glòria Plana Yanes.

Dins l’estand s’han incorporat noves tecnologies digitals, incloses les informàtiques, les comunicacions, l’Internet de les coses i les xarxes de sensors que treballen de forma cooperativa per crear sistemes intel·ligents amb la voluntat d’oferir solucions que també impulsen la transformació cap un món més sostenible. L’habitatge ofereix des d’una petita millora domèstica a través d’una APP on es poden analitzar consums energètics fins a controls de domòtica.

En el marc de la participació del projecte de l’Ajuntament a la Fira de Mostres, s’han programat dues sessions informatives relacionades amb el projecte “Construcció Connectada” que tindran lloc el dilluns 30 i el dimarts 31 d’octubre, de les 12 a les 14 h, a la sala d’actes del Palau de Fires de Girona.

El dilluns 30 d’octubre es farà una sessió sobre la sostenibilitat a l’arquitectura sota el títol de “Cicle de vida de la construcció i materials”. El director del Màster de Bioconstrucció de la Universitat de Girona, Gabriel Barbeta, hi analitzarà aquest cicle de vida i, posteriorment, es farà un econetworking de presentació de materials. 

El dimarts 31 d’octubre la domòtica centrarà la sessió informativa titulada “Automatització i control d’habitatges i edificis per l’estalvi energètic i introducció de nous serveis”. Hi intervindran el membre de la Junta Directiva de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jesús Teixidor, que farà la presentació; el representant de CEDOM Asociación Española de Domótica e Inmótica, Jordi Sabaté, que parlarà de domòtica i estalvis energètics; el representant de l’empresa Loxone, Francesc Soler, que explicarà la domòtica com a eina per millorar l’eficiència i la gestió energètica dels edificis, i Alfred Batet, representant de l’empresa Simon que parlarà del projecte “Simon 100: Digitalització d’espais”.

Inauguració

Durant l'acte inaugural el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, qui ha destacat “l’èxit i les dimensions” assolides per la fira, que la situen “al nivell d’un gran esdeveniment firal”. A més, ha celebrat el retorn del 87% dels expositors que van estar presents a la fira l’any passat, ja que evidencia que “els hi va anar bé i van fer comerç i negoci”. Per a Noguer, les dades de la fira demostren que “el teixit econòmic del nostre país i especialment el de les nostres comarques és fort”. Finalment, ha acabat el seu parlament afirmant que “la Fira de Mostres és una oportunitat més per enamorar els ciutadans vinguts d’altres contrades perquè descobreixin el potencial de la ciutat de Girona”.