El Museu d'Art de Girona inaugura la primera exposició del 90è aniversari de Domènec Fita

La propera mostra s'inaugurarà el 2 de novembre al Centre Cultural de la Mercè

El Museu d’Art de Girona ha inaugurat la primera de les sis exposicions i actes que tindran lloc a Girona en el marc de la commemoració del 90è aniversari de l’artista Domènec Fita.

Carme Clusellas, directora del museu i comissària de l’exposició juntament amb l’arquitecte i patró de la Fundació Fita, Joaquim Bover, ha donat la benvinguda als assistents. Tot seguit, Francesc Ten, Director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, Carles Ribas, tinent d’alcaldia de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Francesc Pardo, Bisbe de Girona i el mateix Domènec Fita han fet els seus respectius parlaments. Ten ha remarcat la manera de crear de Fita “d’investigar i desaprendre” i també ha llegit un fragment del pròleg del llibre que es publicarà per commemorar l’aniversari, “Unes mirades en l’obrar de Fita”, que signa el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i que acaba amb “Fita és un exemple per a tots nosaltres”.

Ribas ha qualificat l’homenatjat com un “artista, mestre i ambaixador de l’art i de la ciutat”. Per la seva banda, el Bisbe de Girona ha equiparat l’artista amb els mestres del Renaixement per la seva “capacitat de compartir tantes disciplines artístiques a la recerca de la bellesa”. Els parlaments han acabat amb una intervenció de Domènec Fita, en què ha recordat que als seus noranta anys segueix produint, mentre que “la Fundació Fita té un fons de 11.910 obres, la majoria, d’art abstracte”. L’acte s’ha acabat amb una visita guiada a l’exposició, a càrrec dels comissaris Joaquim Bover i Carme Clusellas.

En aquesta exposició es mostra el sistema de treball de l’artista a través dels seus autoretrats. Al llarg de la seva trajectòria, Domènec Fita ha utilitzat el rostre, el seu propi rostre, com a tema fins aconseguir l’abstracció tant en el dibuix, la pintura o l’escultura. L’exposició també palesa la correspondència entre els autoretrats i les obres per encàrrec realitzades, com l’escultura de Sant Benet de Montserrat o l’escultura de l’Abat Oliba de Vic. En aquests casos, Fita s’allunya i trenca, lliurement, amb la tradició iconogràfica i afegeix el seu bagatge i la seva interpretació artística. “Allò que més ens ha sopés al preparar l’exposició és poder entrar en el món de Fita, als seus magatzems i intentar fer una bona selecció, a partir de la gran quantitat d’obra i materials amb què ha treballat. I confrontar l’obra d’encàrrec, la de taller i la d’exercici i mostrar, així, el seu procés de creació”, ha explicat Clusellas.

Sota l’epígraf de Fita 90’ s’han programat sis exposicions en diferents institucions i centres culturals de Girona, com la Casa de Cultura de Girona, la seu de la Fundació Fita, l’Auditori de Girona o la Fundació Valvi, amb l’objectiu d’ explicar i divulgar l’enorme producció artística de Fita. D’aquí fins el 22 de novembre, s’aniran inaugurant les respectives mostres. La següent que s’inaugurarà és la del Centre Cultural de la Mercè el 2 de novembre.