Mig miler de persones es concentren a la Rambla de Figueres per celebrar la República

L'acte ha comptat amb la participació dels castellers de la ciutat i actuacions musicals

Centenars de persones s'han concentrat aquest vespre a la Rambla de Figueres per celebrar la proclamació de la República catalana. L'acte l'ha organitzat la Coordinadora Figuerenca per la República (que aplega diverses entitats) i el Correllengua i ha comptat amb una exhibició de la colla castellera de la ciutat i diverses actuacions musicals. Precisament, la "festa" ha coincidit amb l'anunci de convocatòria d'eleccions per part del president espanyol, Mariano Rajoy. Per això, el cantant del grup Caritat Humana i periodista, Jair Domínguez, s'hi ha referit assegurant que "el 21 de desembre (la data prevista) ves a saber on som però que és pot esperar de Rajoy, no estem parlant de l'Stephen Hawking".

En un ambient festiu i amb el llançament d'alguns petards, els organitzadors han llegit un manifest en el qual ha celebrat que "hem guanyat" però han alertat als assistents que "això tot just comença" i que hi vindran temps complicats. Per això, han animat a tirar endavant el "procés constituent" i han rebutjat "l'aplicació de l'article 155". També han animat a seguir "sortint al carrer" però a fer-ho de manera "pacífica". Tampoc hi ha faltat una menció per a Sánchez i Cuixart, per a qui han demanar la "llibertat". El document també ha exigit la sortida de "les forces d'ocupació" i ha recordat la tradició "republicana" que tenen els "empordanesos". Amb tot, han insistit que l'objectiu del procés que ara s'inicia busca crear una "societat millor, moderna, creativa i justa".

"Estic molt feliç"

Els assistents han lluït estelades i s'han mostrat satisfets per la declaració que aquest migdia ha fet el Parlament de Catalunya. Entre ells, la Maria Carmen Ruiz. Filla d'andalusos, fa 30 anys que viu a Figueres i ha assegurat que està "molt feliç" i que no té "cap mena de por". Ha admès que dijous va viure moments de dubtes davant la incertesa d'una possible convocatòria d'eleccions però ha celebrat, que finalment, avui s'hagi proclamat la República.

També ho ha celebrat la Míriam Lladós. Resident a Agullana, la Míriam afirma que està "molt contenta" i que feia "300 anys que esperava aquest moment". "Per les generacions que vindran, hem de ser forts i defensar la República fins on puguem", ha insistit.

L'acte s'allargarà fins a la matinada en un local musical de la ciutat on el Correllengua ha organitzat una sessió musical.