La Catalunya Nord allotjaria Carles Puigdemont i al Govern en cas d'exili

També s'ha obert també un compte corrent de "solidaritat" en cas d'una "intervenció militar"

Diverses entitats i partits de la Catalunya Nord s'han organitzat per oferir casa al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la seva família i a la resta de l'executiu en cas que s'hagin d'exiliar per una intervenció "militar" de l'Estat espanyol.

La iniciativa va sorgir en el marc d'una reunió aquest estiu amb el president on el partit polític Unitat Catalana i membres del Comitè per l'Autodeterminació de la Catalunya Nord van oferir-li allotjament en cas d'emergència.

El portaveu de la formació, Brice Lafontaine, ha explicat que Puigdemont va declinar la oferta i es va mostrar compromès amb el procés fins a la últimes conseqüències (inclosa la possibilitat d'anar a la presó) però, tot i això, han decidit crear una "xarxa de col·laboradors" preparada per actuar quan calgui. Ho gestionen des de la més absoluta discreció i, a hores d'ara, ja compten amb més d'una vintena d'habitatges. També s'ha crear un Comitè de Solidaritat Catalana i s'ha obert un compte corrent de "resistència".

Tot plegat es va començar a gestar en una reunió celebrada a Girona el passat mes d'agost. La va organitzar Unitat Catalana i hi van assistir el seu president, Jaume Roure, i el portaveu i amic personal del president, Brice Lafontaine. També hi havia el president del Comitè per l'Autodeterminació de la Catalunya Nord, Robert Casanovas.

L'oferta no era a l'ordre del dia però, segons Lafontaine, els presents li van proposar allotjament en cas que ell, la resta de l'executiu o els seus familiars hagin d'abandonar Catalunya per una "intervenció militar de l'Espanya". "El president em va dir que no s'ho plantejava, que ell assumeix totalment el risc, fins i tot d'anar a la presó", assegura Lafontaine. Malgrat això, el portaveu de la formació nord catalana (ara a l'oposició), van decidir continuar amb la iniciativa.

A hores d'ara, ja compten amb una vintena de cases (majoritàriament, segones residències) repartides per diverses poblacions de la zona. Ho gestionen des de la més absoluta discreció i clandestinitat. De fet, Casanovas ha posat a disposició el xalet que té a Théza (a tocar de Perpinyà) però l'habitatge, en realitat, només s'utilitza a tall d'exemple perquè, segons Lafontaine, "és impensable que aquesta gent sigui allotjada en llocs on la policia francesa o espanyola els puguin trobar".

De fet, Lafontaine recorda que França forma part del Conveni del Tractat de la Unió Europea relatiu a l'extradició entre els estats membres. Per això i en cas que es dictés una ordre de detenció, caldria establir un lloc "segur". El portaveu d'Unitat Catalana ha explicat que utilitzen canals molt restringits i que, malgrat que han rebut centenars de propostes a través del Facebook i de missatges de mòbil, no poden acceptar-los per seguretat.

Un compte corrent i un "comitè de solidaritat"

D'altra banda, l'ANC i Òmnium a la Catalunya del Nord van organitzar aquest dimarts una reunió al Casal de Perpinyà per explicar la posada en funcionament del "Comitè de Solidaritat Catalana" amb l'objectiu de donar ajuda als "represaliats de les pràctiques autoritàries hereves del franquisme". Una de les primeres iniciatives que han engegat és l'obertura d'un compte corrent per fer front a possibles situacions d'emergència. En funció de com es desenvolupin els esdeveniments, s'aniran adoptat noves mesures que s'articularan a través de la "xarxa de col·laboradors" creada.