El Lluèrnia d'Olot mostrarà 50 instal·lacions i arribarà per primer cop a Sant Joan les Fonts

El certamen de foc i llum centrarà les propostes el dia 11 de novembre

El festival del foc i de la llum, Lluèrnia, tornarà a la capital de la Garrotxa amb un total de 50 instal·lacions que es podran veure a diferents punts de la ciutat. Serà el dia 11 de novembre, des de la posta de sol fins a la mitjanit, si bé algunes activitats es faran uns dies abans. En aquesta sisena edició el festival sortirà per primer cop de la ciutat i arribarà fins a Sant Joan les Fonts, amb una proposta del col·lectiu 'Refugis, cabanes i altres construccions efímeres' i la sessió de Contes a la vora del Foc de la companyia Besllum de Balears que es faran al Molí Fondo. Entre les novetats, també hi ha un espai taller per a nens de 0 a 4 anys (el Llumí) en el marc del Lluèrnia Kids que es farà la setmana anterior. L'any passat van rebre més de 25.000 visitants.
 
Entre les cinquanta instal·lacions d'enguany, destaca l'espectacle final Big Dancers de la companyia El Carromato de Cádiz; el muntatge de l'Hort de la llum que aquest any s'ubica a la plaça de les Rodes i que, sota el títol 'O', és obra de l'estudi Bosch-Capdeferro, un prestigiós estudi que el 2010 va rebre la Menció Especial Arquitecte Emergent del Premi Europeu d’Arquitectura Contemporània - Mies van der Rohe Award.

Una altra instal·lació de gran format “...the silence after” de Tom Carr, escultor de la llum amb una llarga trajectòria i reconeixement internacional, oferirà un itinerari lumínic de 400 metres per ressaltar l'entorn natural vora el riu i pel passeig basàltic.

La gredera del Montsacopa acollirà una gran instal·lació de Lola Solanilla, Gall, gallina o pollet, per a la qual es necessiten més de 150 col·laboradors, que promet descobrir un espai poc conegut pel gran públic i reformular un paisatge oníric.

Un any més totes les escoles d’Olot i rodalies participaran en una instal·lació col·lectiva, Poliorames Mutants, en la qual, aplicant tècniques dels precursors del cinema, el alumnes reinterprenten algunes de les pintures més conegudes que es poden veure al Museu de la Garrotxa. També l’IE Salvador Vilarrasa de Besalú i els IES Montsacopa i IES Garrotxa d’Olot, participaran amb les seves instal·lacions.

Alguns artistes que han participat a Lluèrnia en anys anteriors repeteixen amb noves propostes. És el cas de Gonzalo Martín que presenta Mur d’ombres, o Clara Grezner, David Tortajada, el Tandem Trias-Laguarta, i Josep Fernàndez Margalef.

A banda d'instal·lacions també hi haurà altres propostes, com l'espectacle 'Twilight, Coreografia per la luce che muore', al Teatre Principal d’Olot.

La fumarola

Com ja va succeir l'any passat, 15 dies abans del festival els autors convidats es reuneixen al Vermut dels Enlluernats (dissabte 28 d'octubre a les 10 del matí) per detallar les propostes. La programació prèvia del festival començarà el dimecres 8 de novembre amb Lluèrnia Lumière un espai presentat i comissariat per Jordi Teis, que lligarà el cinema amb el festival, amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Es projectaran tres curts, un d’ells 'Fosca Llum', un curt de ficció dirigit per Martí Pellicer que ha estat rodat durant dues edicions de Lluèrnia, a partir de la percepció del festival per un noi invident.

Per facilitar la mobilitat, s'oferirà un bus llançadora gratuït des de l'edifici de l'antiga estació a l'actual estació de busos situat al centre el dia del festival. L'any passat el certamen va rebre més de 25.000 visitants.

El pressupost d'enguany és de 82.000 euros, dels quals un 12% prové de patrocinis d'empreses. Compta amb el suport econòmic de l'Ajuntament, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura i la Xarxa Transversal. L'entitat organitzadora és una associació cultural que compta amb la complicitat de diferents entitats i associacions de la ciutat. L'any passat, es va comptar amb la col·laboració d'uns 200 voluntaris. Aquests dies han fet una nova crida per aconseguir el suport de persones voluntàries per fer possible aquesta edició.