El jaciment d'Empúries s'omple de vida aquesta tardor

Durant l'octubre es podrà veure l'espai amb visites teatralitzades

Després d'adherir-se a les Jornades Europees del Patrimoni, que tenen lloc entre els dies 6 i 8 d'octubre, el jaciment d'Empúries es troba més viu que mai. Els dies 8, 12, 14, 15, 22, 28 i 29 d'octubre a les 11.30 de matí es podrà visitar l'espai romà acompanyat d'una representació teatralitzada que ajudarà a conèixer en profunditat com era aquest entorn arqueològic. I això és només l'avantsala d'un esdeveniment altament recomanable: A la ciutat romana d'Empúries es podrà visitar un espai soterrani ubicat sobre la part visible de la ciutat. Es tracta d'una domus (casa) que s'obre per primera vegada al gran públic. En concret, consisteix en una visita amb projeccions 3D que ajudaran a contextualitzar com era aquest espai en època pretèrita. El Criptopòrtic de la Domus dels mosaics es podrà visitar del 2 al 31 d'octubre; de dilluns a divendres de 12 h a 13 h i els Diumenges de 13 h a 14 h.

I aquestes dues no són les úniques activitats presents, també està disponible l'espai anomenat: "Antiqua Pavimenta. Mosaics i paviments d'Empúries", una mostra que reflecteix com era el paviment estratigràfic d'aquest espai. Una visita que finalitzarà el 7 de gener. Empúries s'omple de vida aquesta tardor, amb activitats i mostres que justifiquen acostar-s'hi. Tota aquesta informació es pot consultar a la seva pàgina web.

Empòrion (L'Escala) vol dir en grec "factoria" o "mercat". Al contrari que a Roses, avui són conegudes les seves ruïnes, poc les arcaiques i clàssiques i millor les hel·lenístiques i romanes. Va ser una fundació focea aproximadament del 580 aC, edificant primer un nucli poblacional a la localitzat de Sant Martí d'Empúries. Una generació després la ciutat es va ampliar, vora l'any 550 aC, fundant la Neàpolis o ciutat nova.

A inicis del segle V a. C. Empòrion ja era independent. Aviat va consolidar la seva posició i va orientar el seu comerç en relació a les zones de l'interior català i litoral llevantí, també va tindre relació amb els establiments púnics d'Eivissa i es va vincular amb les xarxes comercials del Mediterrani central (Sicília i Magna Grècia), per on fluïen els productes i altres elements comercials. No obstant això, el perímetre urbà no va créixer. Empúries va ser sempre una ciutat modesta.

Un altre element destacable de la ciutat grega és el santuari hel·lenístic de Zeus-Serapis, on hi ha presents les muralles dels segles V-IV aC. Les ruïnes avui visibles en la Neàpolis corresponen a la ciutat tardana que es va edificar al mateix emplaçament (segles III-I aC).

Empúries va esdevenir una ciutat referencial, amb un teixit urbà molt ben planificat i establert sobre el territori. El factor social també va ser efervescent, implementant formes de vida importades de la metròpolis. Les reunions i les activitats d'oci eren elements característics de la seva ciutadania. Eren afeccionats als esports i apostaven per ells, una activitat que ja realitzava Neró a l'època romana i que es va implementar a Empúries imperial, la ciutat estava controlada per una oligarquia comercial; Empúries possiblement també.

En el 218 aC la ciutat va ser la porta d'entrada dels romans a Hispània. En la rereguarda de les tropes romano-republicanes el negoci comercial emporità va conèixer el seu millor moment. En el veí Turó de les Corts es va establir un campament romà com a mínim des de 175 aC fins l'any 100 aC. Aquest espai perenne va ser substituït psoteriorment per una ciutat romana que Cèsar va atorgar el rang de colònia en assentar veterans. August va unificar les dues ciutats i va quedar establerta una ciutat romana de base grega. Un espai referencial, ben cohesionat i oberta al mar. Una mostra arqueològica que cal visitar i que mostra de primera mà com la cultura romana va beure directament de la grega. Dues civilitzacions predominants en el seu entorn històric que van deixar empremta a la localitat de Sant Martí d'Empúries. Un tresor arqueològic que acull visitants de tot el territori i que constantment ens ofereix noves sorpreses.