Temporada Alta porta a escena 'Mai més set, mai més gana', de l'Escola La Farga de Salt

L'obra és interpretada per 300 alumnes de primària

Uns 300 alumnes de l'Escola La Farga de Salt actuaran aquest dissabte en un dels festivals més importants de teatre del món, el Temporada Alta. Interpretaran 'Mai més set, mai més gana', una obra escrita fa dos anys en forma de conte per ells mateixos, amb l'ajut de l'escriptor Carles Sala. Tot plegat gràcies al projecte A Tempo, que pretén amb aquest espectacle de 35 minuts educar a través de l'art, i apropar el teatre a les escoles.

La història se centra en tres amics que busquen una campana màgica a l'univers, de la que en surten boles plenes d'aigua i menjar. L'objectiu l'aconsegueixen gràcies a la col·laboració de tots els personatges que passen per l'escenari. Aquest és precisament el missatge que es pretén enviar al públic, però també als joves actors.

La coordinadora pedagògica de l'obra, l'actriu Rosa Gàmiz, reconeix que es tracta d'un projecte que fomenta la cooperació entre els companys. "És fonamental donar sortida a obres d'aquest tipus", remarca. Gàmiz explica que malgrat les dificultats a l'hora de treballar, "la recompensa és molt gratificant". "Per a mi és un autèntic regal poder intervenir en projectes com aquest", comenta.

Gran implicació dels pares

L'obra de teatre surt d'un text escrit fa dos anys pels propis actors, i que l'any passat es va estrenar en exclusiva per als pares dels alumnes. Precisament ells han estat una part important en l'obra, ja que s'han implicat en la confecció de material, construcció del decorat, a més de col·laborar en el què s'ha necessitat.

En aquest sentit, la directora de l'escola, Montse Palau, ha posat en valor aquest aspecte ja que "fomenta la integració", i és que a l'obra hi intervenen nens amb orígens molt diversos, especialment de l'Àfrica.

Palau coincideix amb Gàmiz a l'hora de reclamar més projectes educatius com el d'A Tempo, per tal de fer del teatre "un vehicle de cohesió dins les escoles". La directora ha destacat que des del centre – un dels que té una taxa més alta d'immigració – fa temps que "eduquen a través de l'art".

Centrats en els joves

El projecte A Tempo busca generar i promoure espais d'interacció entre joves, estudiants, professionals de l'educació i de les arts i la cultura per treballar de manera sincronitzada. L'objectiu és participar i fomentar la cultura com un dret transversal i que no quedi reduït a una minoria.

A Tempo s'estructura en dos blocs: un seminari de formació per a professionals que es dediquen o volen dedicar-se a les arts escèniques, i un programa d'activitats destinades a joves a qui fan protagonistes. En el cas de 'Mai més set, mai més gana!' el que es cerca és una fusió dels dos blocs, ja que professionals d'alt nivell donen suport a joves, per fomentar la integració social d'aquests.