Uns 150 veïns i comerciants de la Jonquera reclamen més seguretat al municipi

L'Ajuntament demana més presència policial

Uns 150 veïns i comerciants de la Jonquera (Alt Empordà) s'han concentrat aquest vespre davant de l'Ajuntament per reclamar més seguretat al municipi. "No es tracta de fets de violència en majúscules ni d'un estat d'emergència però són fets que ens priven dels nostres drets com a ciutadans", asseguren al manifest. Els veïns i comerciants del municipi denuncien que viuen situacions d'inseguretat pràcticament cada dia.

"Estem parlant de violència entre bandes al carrer, amenaces als nostres ciutadans i botiguers, robatoris gairebé cada dia a domicilis de veïns i, fins i tot, amb ells a dins, xeringues a prop de la guarderia i el parc", afirmen. Aquests incidents, però, no són els únics amb els quals s'enfronten. Les ocupacions il·legals, els actes vandàlics i la prostitució al carrer són altres dels problemes que denuncien. Per això, aquest dimecres han decidit sortir al carrer i no descarten fer-ho en noves ocasions.

Els 150 veïns i comerciants congregats a la plaça de l'Ajuntament han exhibit pancartes demanant un "poble més segur" i han fet xiulades i cassolades en senyal de protesta.

Més de 600 signatures

La plataforma es va crear fa només unes setmanes fruit de diverses reunions entre afectats. Fa una setmana van iniciar una recollida de signatures que, a dia d'avui, ja compta amb més de 600 adhesions. Reclamen que es posi fil a l'agulla per resoldre aquesta situació i que el poble torni a ser el "d'abans". "Un poble segur, acollidor, orgullós de la seva gent i dels nouvinguts que han vist aquí una oportunitat de fer-hi vida i arrelar-hi", insisteixen.

Denúncies i amenaces

El malestar és general. Són molts els que han rebut amenaces o patit robatoris. Alguns a casa seva i d'altres als seus negocis. És el cas de la Wanda del Jesús. Ella té un negoci de queviures a tocar de la plaça de l'Ajuntament. Fa sis mesos li van entrar a robar i fa poc una persona va entrar a la botiga demanant-li diners, el va denunciar però, poc després de sortir de la presó, la va amenaçar de mort. Té una ordre d'allunyament però, assegura, es passeja contínuament pel municipi i per davant dels seu establiment. "No és una sensació d'inseguretat, és una realitat", remarca.

La Maria Velasco té una perruqueria al carrer Major. El mes de setembre va patir el primer incident amb un home que es volia tallar els cabells tot i que era calb. Assegura que la va amenaçar a ella i a una altra dependenta, que les va perseguir per l'establiment i que la va intentar atacar amb un ganivet.

Diu que ho va denunciar però que el judici no es va acabar celebrant perquè l'acusat no s'hi va presentar. Fa dues setmanes, una dona va entrar al local, les va despistar i se'n va endur el seu mòbil. "No saps com reaccionar perquè veus que t'han entrat a casa i t'han robat davant de la teva cara", insisteix. Té clar que la solució a aquesta problemàtica passa per tenir més efectius policials i fer més vigilància.

Un dels portaveus de l'associació en Fitu Guillen assegura que la situació és greu i que els problemes han anat a més en els darrers temps. "Tenim por ara mateix, la meva filla té por i a la gent que li està passant tot és terrible", afirma.

Lluitar contra la reincidència

Des de l'Ajuntament, admeten que hi ha problemes de seguretat, baralles a plena llum del dia, tràfic de drogues i ocupacions il·legals vinculades, també, a aquesta problemàtica. L'alcaldessa, Sònia Martínez, diu que la solució definitiva està en mans de la Justícia però assegura que han demanat més presència policial. A més, afirma que continuaran amb el pla per implantar càmeres de videovigilància al carrer Major i que estudiaran personar-se com a acusació particular en casos en què els que cometin els fets delictius siguin reincidents. "Ho volem fer amb aquells que acumulin més de 20 delictes", insisteix.