El Festival Som Cultura programa 60 experiències culturals per aquest novembre

El president de la Diputació de Girona no creu que l'actual situació política afecti el turisme

El Festival Som Cultura oferirà en la seva segona edició 60 experiències culturals en una quarantena de municipis gironins del 4 al 26 de novembre.

Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha explicat, en la presentació de Som Cultura a Barcelona, que confien en arribar als 2.000 espectadors superant els 1.800 del passat any. Ramos ha recalcat que l'objectiu "és la creació de producte turístic. El que busquem com a patronat és despertar la imaginació de tots plegats i que es creïn productes". Així mateix, ha assenyalat que busquen més la qualitat que la quantitat.

El primer cap de setmana de novembre s'oferiran una vintena de propostes familiars; el segon i el tercer cap de setmana estan dedicats a la cultura popular i activa, amb una quinzena de propostes, i el darrer cap de setmana del mes, que tindrà com a eix temàtic el patrimoni, és el que concentra un major nombre d'activitats, amb gairebé una trentena.

Travessa nocturna pels Pirineus

La programació del Som Cultura ofereix noves experiències culturals que es posen en marxa coincidint amb el festival. Una de les activitats més importants que s'estrenen és una travessa nocturna pels Pirineus, entre el Ripollès i l'Alt Vallespir. L'objectiu és apropar als que hi participin el drama que van patir els refugiats que van haver de travessar la frontera durant la Segona Guerra Mundial o la Guerra Civil espanyola. Carles Treviño, director de Hiking & History, ha recalcat que volen que aconseguir que es reflexioni i es prengui de consciència de la situació que està passant al món amb els refugiats.

Més activitats destacades: El dia 25 de novembre a la plaça de la Constitució de Girona, al llarg del matí, s'organitzaran diferents tallers oferts pels museus que conformen la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona. Al vespre, es clausurarà el festival amb l'activitat 'Reviu Mozart a la catedral de Girona', que inclou una visita al recinte guiada per Jorge Ariza, especialista en simbologia del sagrat, i el concert de Carles & Sofia Piano, que interpretaran el 'Rèquiem' de Mozart a 4 mans.

Passada edició

Pere Vila, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, ha explicat que en l'edició passada prop de 1.800 persones van participar en la setantena d’activitats que es van programar a la primera edició. "La seva acceptació és màxima i hem d'incidir-hi molt més perquè busquem xifres més altes".

Una cinquantena de membres del Club de Cultura i Identitat, entre museus, ajuntaments, oficines de turisme i empreses del sector cultural gironí, han treballat en xarxa per impulsar les activitats proposades que tindran lloc a més d’una quarantena de municipis, espais i equipaments culturals de les comarques gironines.

'Any de la Cultura a la Costa Brava i el Pirineu de Girona'

Per altra banda, Vila ha anunciat que l'any 2018 serà declarat 'Any de la Cultura a la Costa Brava i el Pirineu de Girona', coincidint amb la proclamació de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural per part del Parlament Europeu, i que al llarg de l'any des de l’entitat de promoció es desenvoluparà un programa d'accions per potenciar l'oferta turística cultural del territori.

Situació política

Preguntat per si la situació política pot afectar la presència de públic a l'esdeveniment, el president de la Diputació de Girona ha negat que això afecti el turisme al territori. "Però en funció dels esdeveniment hi pot haver alguna anul·lació o cancel·lació", tot i que "seguirem fent la feina que tenim encomanada", ha afegit Vila.