Cinc afectats pel brot de legionel·losi a Blanes continuen hospitalitzats i apareix un altre cas

Dos dels pacients han rebut l'alta mèdica

Fins ara, el brot de legionel·losi detectat a Blanes ha afectat vuit persones. Es tracta de sis homes i dues dones, entre les quals hi ha la víctima mortal (una anciana de 83 anys). La resta d'afectats tenen entre 52 i 92 anys. D'aquests set, dos ja han rebut l'alta mèdica i cinc continuen hospitalitzats.

Tots els afectats tenen patologia de base o bé edat avançada, i viuen a Blanes o han estat al municipi durant el període d'incubació. Van començar a presentar els símptomes de la malaltia entre el 22 de setembre i el 8 d'octubre. En tres dels casos, a més, l'ASPCAT ha pogut recollir mostra clínica per fer-ne l'estudi molecular.

Segons informa Salut, s'està estudiant un altre cas relacionat amb Blanes. De moment, s'està a l'espera de fer la valoració per confirmar si també forma part del brot.

En paral·lel, la Unitat de Vigilància Epidemiològica està duent a terme la investigació del brot per determinar-ne l'origen i les causes. A més, l'equip territorial de Protecció de la Salut fa l'estudi ambiental corresponent, per delimitar les possibles instal·lacions de baix i alt risc de la zona on hi podria haver presència del bacteri, i inspeccionar-les i recollir-ne mostres que s'enviaran a analitzar.

Origen ambiental

Segons indica el Canal Salut, la legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. Té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que és lleu i presenta símptomes semblants als de la grip, com ara dolor muscular, tos, mal de cap i nàusees, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, caracteritzada per pneumònia i febre alta que pot arribar a provocar la mort. Des de l'any 1989 la legionel·losi és una malaltia de declaració obligatòria individualitzada a Catalunya.

La legionel·losi no es transmet de persona a persona. Es contrau en inhalar vapor d'aigua o aerosols (dispersió d'un líquid o un sòlid en l'aire o en un gas).