L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany recull imatges i vídeos de l'1-O per garantir-ne la conservació

És una iniciativa que s'emmarca en la campanya catalana 'Arxivem el moment'

El referèndum de l'1-O és un esdeveniment que ha quedat molt ben documentat gràcies als mòbils i a les xarxes socials. Ara bé, aquest material corre el risc de perdre's si no se'n fa una bona gestió. És per això que l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany ha començat a recollir fotografies i vídeos d'aquell dia i els següents amb el compromís de preservar-les. És una iniciativa que s'emmarca en la campanya catalana 'Arxivem el moment' impulsada des de l'Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD). Recorden que tenir-les als mòbils no és cap garantia perquè es pot perdre amb el material ni tampoc les xarxes socials, ja que depenen d'empreses privades que poden esborrar els continguts quan ho creguin convenient. De moment, aquest arxiu ha recollit una dotzena de fotografies i vuit vídeos de la irrupció de la Guàrdia Civil a Esponellà però fan una crida per rebre'n més de qualsevol punt de la comarca.
 
"Qualsevol detall d'aquests dies pot ser d'interès", afirma la directora de l'arxiu, Núria Batllem, que recorda que no només pot servir com a prova davant una possible demanda en el cas de la violència de l'1-O sinó per a futurs estudis d'aquesta part de la història de Catalunya. En aquest sentit, assenyala que hi ha un gran volum de material però que és necessari explicar-ho de forma exhaustiva. Segons Batllem, "la gent ho penja i ja es pensa que la imatge s'explica per sí mateixa, però els arxivers el que fem és documentar-la bé perquè sigui una informació útil".

Actualment tenen molt ben documentada la irrupció de la Guàrdia Civil a Esponellà, l'únic municipi del Pla de l'Estany on els agents van intentar comissar urnes. "Podem documentar aquell moment, com arriben els agents i com entren a l'edifici", explica Batllem. Ja han rebut vuit vídeos i una dotzena de fotografies de ciutadans que estaven allà i fan una crida perquè els n'enviïn més de qualsevol punt de la comarca.
El període que els interessa és de l'1 al 3 d'octubre però estan oberts a altres dates i enel que pugui passar en els pròxims dies i setmanes.

L'arxiu participa de la campanya que s'ha engegat arreu de Catalunya i que es pot seguir a Twitter amb els hashatgs #ArxivemElMoment i #Memoria1Oct. Les persones interessades s’han de dirigir enviant un correu electrònic acplaestany.cultura@gencat.cat on els explicaran què s'ha de fer per enviar-los el material i cedir-los els drets.

L’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany és el lloc on es custodien els documents de l'administració pública local que garanteixen els drets i els deures dels ciutadans i els documents que testimonien el passat de la comarca. També s'encarreguen dels documents que deixen constància del present i que, alhora, poden ser útils per a garantir drets com és el cas del material de l'1-O.