Més imatges abans de la càrrega a l'Escola Verd: ''Com per haver entrat nosaltres primer''

Agents de la Policia Nacional recriminen que no s'hagués previst que hi hauria tanta gent

Unes noves imatges mostren els dubtes que van tenir els agents de la policia espanyola el passat 1 d'octubre, en el moment de carregar contra els ciutadans que feien resistència pacífica a l'Escola Verd de Girona.

Els efectius de la policia espanyola es van quedar sorpresos de la quantitat de gent que es va reunir al voltant del local de votació de Girona l'1-O. Les converses entre els policies abans de la càrrega mostren com esperaven no trobar-se la quantitat de gent que hi havia a la porta, fet que va obligar als agents a retardar les càrregues al col·legi. De fet, un d'ells comenta a un company seu que no podria haver actuat la policia judicial sense els antidisturbis. "Com per haver entrat nosaltres primer", s'escolta.

Durant les imatges gravades per una càmera GoPro de la policia a les que ha tingut accés aquest diari també es veu com un agent s'acosta a l'encarregat de rebre les ordres i li comenta que una advocada s'ha apropat a parlar amb ells, tot i que no li fan cas. Es tracta d'una de les lletrades voluntàries que assessorava els ciutadans concentrats a les portes del col·legi i que pretenia que l'entrada no fos violenta.

Finalment el vídeo conclou amb les imatges que va destapar TV Girona on es veu el policia parlant amb un dels caps operatius per telèfon just abans de la càrrega. Aquí l'agent torna a mostrar els seus dubtes de poder entrar al col·legi. "Hem arribat i hi havia al menys 300 persones. Portem 20 minuts aquí", diu l'agent. Minuts més tard la policia acaba carregant per poder entrar al col·legi.

Una querella col·lectiva

Bona part dels ciutadans afectats per l'actuació policial el diumenge 1 d'octubre a l'Escola Verd, han interposat una denúncia que s'ha afegit a la querella conjunta que els advocats voluntaris presentaran la setmana que ve. De fet, la causa engloba afectats de Girona, els d'Aiguaviva i els de Sant Julià de Ramis.

Paral·lelament, els Ajuntaments de Sant Julià i Aiguaviva presentaran dues querelles més pels desperfectes provocats al Pavelló Municipal en el cas de Sant Julià i a l'ajuntament en el cas d'Aiguaviva. A més, aquest consistori també es querellarà contra les fores de seguretat espanyoles per haver entrat a dependències municipals sense una ordre específica.