La Fageda ha invertit 652.000 euros per consolidar una de les seves línies de negoci: la producció de melmelades. Juntament amb els iogurts i els gelats, formen l'estratègia comercial d'aquesta cooperativa garrotxina, on un 60% dels seus treballadors pateixen una discapacitat o malaltia mental.
La inversió feta ha permès construir un nou obrador de 350 metres quadrats en una sola planta. Això ha permès separar millor els diferents processos d'elaboració: la preparació de fruites i verdures, els focs de cocció, l'envasadora automàtica, l'etiquetatge i encaixat i el magatzem i neteja.
Segons expliquen des de La Fageda, l'espai té grans finestrals perquè les visites "observin en viu i en directe" com s'està treballant. Un atractiu més que se suma al de les vaques que donen llet per als iogurts i al procés de producció dels postres làctics.
La línia de melmelades va facturar l'any passat entorn de 220.000 euros. En total, se'n van produir 24 tones.
Més gustos i nou envasat
La família de melmelades fetes per La Fageda puja fins a les onze varietats amb la incorporació de la que està feta a base de figa. El nou obrador, a més, coincideix amb un redisseny dels envasos dels paquets de quatre melmelades. El d'esmorzars inclou les varietats de nectarina amb canyella, maduixa, pera i fruites del bosc. La selecció de formatges, foies i amanida té les melmelades de figa, tomàquet, taronja amarga i pebrot vermell. Finalment, el pack de carns i peixos incorpora els pots de figa, ceba agredolça, chutney de tomàquet i samfaina.
El nou redisseny també fa possible "adaptar-se a les necessitats dels supermercats que venen aquests productes", segons concreta La Fageda. A més, des de la cooperativa també esperen poder-li donar sortida per als lots de Nadal de les empreses.
La producció de melmelades dona feina a vint persones amb discapacitat o malaltia mental de la Garrotxa. Aquests llocs de treball estaven ocupats abans en el sector dels vivers forestals, però la crisi i un canvi de regulació va posar en perill la seva continuïtat. Per això, des de La Fageda van decidir reorientar-los del tot en l'àmbit alimentari.