Temporada Alta i el Teatre Lliure porten a escena la crisi de refugiats amb 'El Metge de Lampedusa'

El muntatge s'estrena dissabte a Girona

El Festival Temporada Alta i el Teatre Lliure han presentat l'espectacle 'El Metge de Lampedusa', basat en la novel·la 'Llàgrimes de sal' de la periodista Lidia Tilotta que relata la vida del metge Pietro Bartolo. La coproducció s'estrenarà aquest dissabte en el marc del Temporada Alta i després es podrà veure al Lliure del 20 d'octubre al 12 de novembre. L'actor Xicu Masó interpretarà el paper protagonista del muntatge, a Pietro Bartolo, i Miquel Gorriz s'encarrega de la direcció. 'El Metge de Lampedusa' tracta la urgència d'atendre els refugiats després d'una catàstrofe. La història se situa a l'illa italiana de Lampedusa i narra com el protagonista i els habitants es bolquen amb els refugiats i els acompanyen davant una situació de "misèria", "persecució" i "por".
 
L'actor Xicu Masó ha explicat que li va interessar el punt de vista sobre la problemàtica dels refugiats del metge Pietro Bartolo perquè ho ha viscut en una "radical" primera persona. Per això ha dit que el muntatge té un propòsit "molt clar": transmetre el missatge que Bartolo s'ha "encaparrat" en fer saber al món. "Sempre penses que t'agradaria que l'espectador no sortís del teatre igual que com ha entrat. Estic segur que això en aquest espectacle passarà", ha celebrat Masó.

Xicu Masó, que va conèixer al metge italià mesos enrere, ha explicat que el doctor està convençut que no se saben "prou coses" d'aquest "drama" del mediterrani. L'actor ha lamentat la "normalització" i "cosificació" que pateix bona part de la societat quan els mitjans de comunicació informen de "centenars" d'ofegaments a alta mar que succeeixen "habitualment" . "És impossible sentir el que explica Pietro Bartolo i no pensar en que has de fer alguna cosa tant bon punt surts del teatre", ha dit Masó.

El muntatge se centra en la figura de Bartolo i des del seu punt de vista explica les diferents històries dels refugiats amb qui entra en contacte. Segons el director d'escena, Miquel Gorriz, el protagonista està "evocat" a explicar al món allò que passa a la petita illa italiana. "Viu una situació d'impotència davant del que considera com un holocaust. Està emprenyat amb Europa al mateix temps que reconeix la bona actitud d'Itàlia i celebra la unitat i el suport de la gent de Lampedusa", ha subratllat Gorriz.

Després de dirigir 'Art' Miquel Gorriz es planteja com un "repte" aquesta nova producció. És la primera vegada que el director treballa amb no ficció cosa que ha confessat que li fa "respecte". "Quan no treballes amb ficció, el material és delicat. Hem mirat d'encaixar-ho per tenir el màxim pudor i respecte cap el tema que posem damunt l'escenari", ha concretat.

Gorriz s'ha mostrat "satisfet" de la feina feta i ha apuntat que la seva principal tasca ha estat "descobrir" el nivell de teatralitat que podia "assumir" una història com aquesta per fer un projecte "pensat" i "delicat". "La posada en escena intenta ser el més sincera possible. Utilitzem el menor artifici de la mecànica teatral perquè estem al servei del text i de l'actor", ha avançat. De fet, ha concretat que han "defugit" de pretendre sacsejar d'una manera "forta" a l'espectador ja que les històries ja pesen "suficient". "És un muntatge amable però d'un altíssim voltatge emocional", ha conclòs.

Al costat de l'únic intèrpret de 'El Metge de Lampedusa', Xicu Masó, i del director Miquel Gorriz també hi ha Anna Maria Ricard, que s'ha encarregat de la dramatúrgia i adaptació de l'obra. El muntatge és una adaptació de 'Llàgrimes de sal' de la periodista Lidia Tilotta. És una autobiografia de Pietro Bartolo, metge que fa més de 30 anys que viu a Lampedusa (Itàlia) i que ha dedicat aquests últims anys a ajudar i acollir refugiats. Es tracta d'una coproducció entre el Temporada Alta, Teatre Lliure i Punt produccions teatrals.