Girona rep el discurs de Puigdemont amb alegria i desconcert

Unes 5.000 persones omplen la plaça del Vi per escoltar el president i reclamen independència

Unes 5.000 persones s'han aplegat a la plaça del Vi de Girona, davant de l'Ajuntament, per seguir la compareixença del president al Parlament per analitzar els resultats del referèndum de l'1-O i concretar com s'aplicarien. La tarda ha començat amb nervis i emoció continguda entre els assistents, que esperaven el discurs de Carles Puigdemont.

La impaciència ha anat en augment quan el discurs s'ha ajornat una hora i l'expectació ha estat màxima a les set de la tarda, quan finalment ha començat la sessió del Parlament. El públic, congregat davant una pantalla gegant, ha aplaudit en diverses ocasions, sobretot quan Puigdemont ha assegurat que "no oblidarem mai" les càrregues policials durant la jornada electoral del referèndum. Els aplaudiments s'han intercalat amb xiulets cada vegada que la retransmissió de TV3 enfocava els líders del PP, C's i el PSC.

L'eufòria s'ha desfermat quan Puigdemont ha assegurat que Catalunya s'ha guanyat el dret a ser un estat independent i ha explicitat la voluntat d'aplicar els resultats del referèndum. Han estat uns segons d'aplaudiments i càntics a favor de la independència. Ben aviat, però, han donat pas a cares llargues i decepció entre bona part dels assistents quan el president ha proposat suspendre els efectes de l independència per mediar.

En aquest punt, la majoria dels assistents han optat per marxar de la plaça del Vi. "Una de freda i una de calenta, ha estat això, no tinc més paraules", ha afirmat Sandra Casado, portaveu de la plataforma unitària que aplega entitats i partits independentistes Girona Vota. "A nivell personal esperava més però com a Girona Vota entenc que és la base que tenim i hem de treballar amb això", ha afegit.

Un altres membres de la plataforma, Joan Sibill, ha explicat que a nivell personal esperava "una declaració formal d'independència" i confia que "en els pròxims dies o setmanes sigui així". "Suposo que hi ha hagut molta pressió i els seus motius deu tenir", ha dit.

"El poble demana que hi hagi independència"

Més explícita ha estat Clàudia Vall, una jove que ha seguit la compareixença des de primera fila. "Penso que s'ha fet caca, penso que hauria d'haver declarat la independència", ha afirmat i qualifica de "baixon" la decisió adoptada pel president. "Hem de seguir igual, defensant allò volem perquè el poble demana que hi hagi independència", ha opinat.

Durant les mobilitzacions de la setmana del referèndum, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de la UdG va convocar manifestacions. La seva portaveu, Maria Cabra, ha afirmat que estava "molt emocionada" però aquest sentiment s'ha convertit en "tristor i decepció". "Les portes del diàleg estan totalment tancades i estan allargant el procés, l'angoixa i el patiment dels catalans que portem setmanes lluitant", ha lamentat.

Una mica més optimista era Lluís Maria Bonet, potser per una qüestió d'edat. "M'ha semblat un discurs coherent i amb una conclusió que hi puc estar d'acord però entenc que és molt raonada, no estic decebut, jo m'ho esperava", ha dit. Ara es pot parlar i dialogar i arribar a acords però sempre cal ser i reconèixer l'altra part per al diàleg com un igual capaç de prendre decisions", ha conclòs.