Blanes cobrirà les restes del baluard del segle XVI però les vol fer visibles en un futur

Fins que no hi hagi projecte ni pressupost, la troballa es preservarà al subsòl

L'Ajuntament de Blanes (Selva) preservarà les restes de l'antic baluard del segle XVI descobertes durant unes obres. La troballa arqueològica, de moment, no serà visible, perquè es cobrirà amb una malla i s'hi posarà sorra al damunt. Aquesta és la solució provisional que han acordat el consistori i el Departament de Cultura, en espera que es faci el projecte i s'aconsegueixi el pressupost perquè les restes siguin visitables. Mentre l'antic baluard estigui cobert, l'Ajuntament en senyalitzarà el contorn damunt del paviment i també instal·larà un plafó explicatiu on se n'explicarà la història.
 
Aquesta estructura defensiva es va construir entre els anys 1544 i 1545 i es va enderrocar al segle XIX. El baluard estava adossat a la muralla i a la porta de mar i era on hi havia els canons per repel·lir els atacs a la badia.
 
Les restes de l'antic baluard, situat a la banda del passeig de Dintre que hi ha a tocar el carrer Ample, es van documentar aquest setembre. Aprofitant unes obres que es feien al passeig, els arqueòlegs van deixar al descobert l'angle d'aquest baluard defensiu (que tenia forma de V). Fins llavors, només se n'havia pogut veure un dels seus costats.

Les restes del baluard les formen dos murs de grans dimensions, de més de 2 metres d'amplada. Es van aixecar al segle XVI, per reforçar l'antiga muralla que rodejava la vila marinera, amb l'objectiu de repel·lir els atacs enemics.

Un cop documentada la troballa, la intenció de l'Ajuntament era deixar una part de les restes del baluard a ulls vista, perquè tothom les pogués visitar. De moment, però, això haurà d'esperar. Després de mantenir una reunió amb el Departament de Cultura i els arqueòlegs, i en espera que es faci el projecte i hi hagi pressupost, les restes continuaran al subsòl.

La troballa es cobrirà ara amb una capa geotèxtil (una malla) i s'hi posarà sorra i sauló compactat al damunt. D'aquesta manera, quan estigui tot preparat perquè les restes siguin visibles, es podrà retirar la terra sense malmetre el baluard.

De totes maneres, mentre l'antic baluard estigui cobert, l'Ajuntament sí que en senyalitzarà el contorn (dibuixant el perfil de la muralla al paviment). A més, també s'instal·larà un plafó explicatiu que doni informació sobre la història d'aquest element defensiu del segle XVI.

Llegat dels vescomtes

Durant l'època medieval, Blanes va ser el port comercial del vescomtat de Cabrera. Al segle XIV, la universitat de la vila, amb el suport dels vescomtes, va construir les muralles que rodejaven el municipi. Dos segles més tard, però, els atacs constants dels genovesos, els corsaris i els pirates van obligar a reforçar aquestes defenses.

Va ser així com, entre els anys 1544 i 1545, es va aixecar el baluard defensiu adossat a la muralla i a la porta de mar. Era allà on se situaven els canons per repel·lir els atacs que patia la badia. El baluard es va enderrocar durant la primera meitat del segle XIX, quan es van construir cases arran de mar.

Ara fa catorze anys, les obres de remodelació del carrer Ample ja van permetre localitzar i documentar les restes d'un dels braços del baluard. Ara, se n'ha pogut veure la continuació i la punta de l'angle que dibuixaven els dos murs de grans dimensions.