Es presentaran tres querelles col·lectives per les càrregues de l'1-O a Girona, Aiguaviva i Sant Julià

Asseguren que d'aquesta manera "no quedarà cap denúncia pel camí"

La repressió policial del passat 1 d'octubre a les comarques gironines anirà al jutjat. El grup d'advocats que assessoren els veïns que van patir ferides i que, o bé ja han denunciat als cossos de seguretat espanyols o volen fer-ho, presentaran tres querelles col·lectives perquè tothom s'hi pugui acollir. Un dels lletrats l'Albert Carreras explica que es faran tres denúncies troncals, una pels fets d'Aiguaviva, una altra pels de Sant Julià de Ramis i una tercera pels de Girona.

La intenció és sumar el màxim de denúncies a aquestes tres causes i així poder demanar una pena més important, ja que si no, moltes demandes "acabaran en no res", comenta Carreras. De fet, l'advocat avisa que la intenció és exigir responsabilitats a caps operatius i polítics, més enllà dels antidisturbis que es van extralimitar. "La decisió de carregar no la pren un agent, i estava fora de lloc", concreta.

En principi la feina d'aquest grup d'advocats voluntaris es limitava a donar assessorament fins l'1-O, però després de veure la reacció de la policia espanyola i la Guàrdia Civil han decidit seguir amb la causa. "Considerem que hem d'atendre als nostres conciutadans" argumenta Carreras.

Els lletrats animen a totes aquelles persones que van ser objecte d'una carrega policial i vulguin denunciar que es posin en contacte amb ells per tal de poder adjuntar la seva denúncia a la causa. Des de dilluns i fins dimecres atendran a tots els interessats.

Carreras preveu que el procés judicial sigui llarg. "No ens ho posaran fàcil, però no pararem en el primer jutjat que ens tombi la causa", ha reblat. El lletrat diu que la voluntat de la gent és que aquests fets "no quedin impunes" i per això seguiran "fins on faci falta".

Innecessària, cruel i desproporcionada

Els advocats consideren que l'actuació de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil va ser "totalment desproporcionada". Carreras assegura que en 25 anys de professió no havia vist una actuació "tan poc ajustada a la realitat". "Era innecessari carregar d'aquesta manera, va ser cruel", remarca.

De moment Carreras assegura que ja han rebut gairebé un centenar de denúncies de veïns dels tres municipis i d'altres on la policia també va actuar. L'advocat ha explicat que per personar-se com acusació particular han de fer-ho sota el paraigua d'una associació o del mateix consistori.

A més de la demanda col·lectiva que presentaran els advocats, l'Ajuntament d'Aiguaviva en posarà una independent pels desperfectes materials que els agents van causar durant la seva actuació. A més, també se'ls denunciarà per haver accedit a part de l'edifici on no podien fer-ho ja que l'ordre judicial no ho especificava.