Arrenca la fira del llibre independent de Besalú amb rècord d'editorials

Enguany el Liberisliber n'ha aplegat mig centenar

El Prat de Sant Pere de Besalú (Garrotxa) s'ha tornat a omplir per vuitè any consecutiu de lectors. La Fira Liberisliber ha congregat centenars d'amants de la lectura, que aquest any han pogut visitar més estands que mai. Fins a 50 editorials independents han exposat obres de diferents autors en aquesta edició, un rècord per a la fira. Una fira que també ha comptat amb una bona presència d'il·lustradors i traductors, dos col·lectius que l'organització ha volgut donar especial rellevància, per tal de teixir nexes entre el sector.

El director de Liberisliber, Miquel-Àngel Codes, explica que bona part de les activitats preparades giren al voltant dels dibuixants i els traductors. De fet, un dels actes que ha reunit més participants ha estat una trobada en forma de cita ràpida entre les editorials i els il·lustradors. Cada professional tenia un temps limitat per tal de mostrar la seva obra a l'editor.

Codes explica que l'activitat serveix per donar a conèixer l'obra al màxim de professionals. "L'èxit de participació ha estat total i la rebuda per part dels il·lustradors i les editorials molt bona. Aconseguim generar un 'feedback' entre ells, que era el buscàvem", ha comentat.

Una altra activitat que ha omplert la Cúria Reial ha estat la xerrada entre traductors de literatura japonesa. El col·loqui l'han dut a terme Jordi Mas i Ko Tazawa, que han explicat l'experiència a l'hora de traduir llibres en llengua nipona. Una xerrada en la que hi ha assistit una de les traductores més rellevants de Catalunya, Dolors Odina.

Odina està present a la fira ja que, a més de la seva faceta de traductora, té una editorial i considera "molt important" el manteniment d'aquestes fires perquè apropa i dona sortida als petits professionals.

En relació a la traducció, Odina ha lamentat que per a les grans firmes ells "són l'última peça" i en canvi per les petites tenen una importància "cabdal". "Des de que les editorials independents existeixen, sentim que la nostra feina està més ben valorada", ha remarcat.

Una de les firmes que fa anys que està present és Editorials Segle. La seva propietària, Marta Costa-pau, reconeix que Liberisliber és un "bon aparador" on mostrar les obres i assegura que es nota un cert augment en el consum de llibres d'aquest tipus. "Cada vegada s'acosta més gent, remenen miren i compren, i això és molt positiu", ressalta Costa-pau.

Rècords d'activitats i de firmes

Una de les grans novetats d'aquesta edició del Liberisliber és el nombre d'editorials que han volgut ser-hi present. En total aquest any han estat 50, la xifra més alta que mai hi ha hagut. Una dada que satisfà el director de la fira, Miquel-Àngel Codes, que reconeix que no s'esperava aquest èxit. "Si quan ho vam engegar ens arriben a dir que ens aniria tan bé, no m'ho hauria cregut", ha reblat.

Un dels aspectes que expliquen la bona acollida per part dels professionals d'aquesta fira és la quantitat d'activitats que s'hi fan. En concret aquest any se n'han programat una quarantena repartides entre dissabte i diumenge.

Com cada any les xerrades en les que intervé el públic són algunes de les que acumulen més espectadors. Aquesta edició destaca el col·loqui sobre economia que han mantingut els catedràtics, Juan Torres i Anton Costas.

També es faran recitals de poesia, representacions teatrals, projeccions de documentals i la cloenda la posarà diumenge un concert de Roger Mas a l'Església de Sant Pere. Com sempre la mainada també té el seu espai en l'anomenat LiberKids.