Com fer la teva pròpia cervesa artesana?

Instruments, ingredients, processos,... o bé una gran alternativa

La cervesa és una de les begudes més populars del món i que més es consumeixen. L'elaboració artesana (o brewing) és un fenomen que s'està posant cada dia més de moda. Hi ha dues formes de fer-la; la més senzilla és utilitzant llaunes de malta preparada. Pràcticament tothom ha començat per aquí i és que, amb aquest mètode, només és necessari fermentar la beguda. Tanmateix, la forma més usual per a fer la cervesa artesana és seguint tots els passos i sense utilitzar cap preparat.

Cal advertir que no és un procès ràpid ni tampoc senzill. Es requereix d'un kit d'estris bastant complet que passen per una fermentadora, un "air lock", una aixeta, el col·locador de taps i la malta. Seguidament hem de comprar ampolles de vidre (si poden ser fosques millor) preparades per a suportar la pressió del gas. A partir d'aquí es pot començar amb el procès d'elaboració de la cervesa.

El primer pas és el macerat, per a convertir en midó mitjançant un procès de cocció. Seguidament cal filtrar la solució obtinguda per desfer-nos de la resta de grans i el sucre que sobri. Posteriorment caldria aplicar un procés d'aclarat (Sparging) on hi afegirem més aigua a una temperatura de 78 graus per tal d'obtenir més litres de solució.

Els quatre darrers passos són la cocció, el "Whirpool", el refredat i la fermentació. Com es pot veure, no és un procés senzill ni ràpid i cal aprendre molt bé la tècnica per a obtenir resultats satisfactoris. Amb tot, si el que vols és gaudir de cervesa artesana sense haver de patir tots aquests mal de caps et proposem que et donis una volta per la Festa de la Cervesa de Castell-Platja d'Aro. L'esdeveniment tindrà lloc de l'11 al 15 d'octubre i enguany se celebren 30 anys des de la primera edició.

La jornada inaugural i fins el darrer dia se't permetrà tastar fins a 30 varietats de cervesa internacional, com també descobrir les propostes de cervesa artesana del país. D'altra banda, s'han organitzat altres activitats per la resta de dies com actuacions de Country i música popular que comencen a dos quarts de set de la tarda i s'allarguen fins la una de la matinada, moment en que es tanca la fira.

Per a més informació és pot consultar la guia editada per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro.