Punxen les rodes d'uns 200 vehicles a quatre municipis gironins de matinada

Ha passat a Verges, Sarrià de Ter, Medinyà i Girona

Els veïns de Verges (Baix Empordà) s'han trobat les rodes de tots els cotxes aparcats al carrer punxades. De matinada, uns desconeguts han rebentat de manera indiscriminada els pneumàtics dels vehicles i, ara, la gent s'està organitzant per intentar portar a la feina aquells veïns afectats. Verges, governat per la CUP, és el poble natal del diputat de JxSí i cantant Lluís Llach, autor de cançons com 'L'Estaca'. Precisament, després que l'alcalde Ignasi Sabater l'hagi informat de l'acció vandàlica, Llach ha fet un tuit on expressa "tot el suport a la gent" del seu poble. Tan sols aquest municipi, s'han vist afectats 120 cotxes.
 
El de Verges, però, no ha estat un cas aïllat a la demarcació. A Medinyà (Gironès), els veïns del carrer Doctor Fleming també s'han despertat amb les rodes punxades dels cotxes que hi havia aparcats allà. En total, quinze vehicles (dels quals, a un d'ells li han rebentat les quatre rodes i, a la resta, dues).
 
Medinyà va convertir-se en el municipi 222 de les comarques gironines, però la setmana passada el Tribunal Constitucional va anul·lar la llei que l'independitzava de Sant Julià de Ramis. Les accions també s'han repetit la Sarrià de Ter (Gironès) i a Tallada d'Empordà (Baix Empordà) hi ha aparegut un cotxe amb una roda punxada i s'està investigant si té relació.

Buscant imatges

Ningú ha sentit res i, de fet, l'acció s'hauria d'haver produït de matinada perquè un dels afectats, en Vicenç Carreras, a qui han punxat les quatre rodes, explica que va arribar de treballar a quarts de dotze de la nit i no va veure ni sentir res estrany. Per això, l'Ajuntament ha demanat la col·laboració ciutadana i, a través de les xarxes socials, ha emplaçat a tots aquells que tinguin càmeres de videovigilància a comunicar-ho.
 
Aquest matí al carrer no es parlava d'altra cosa i tothom coincideix en què es tracta d'una acció coordinada i organitzada. També que està relacionada amb les mobilitzacions independentistes que s'han fet al municipi. De fet, l'alcalde, Ignasi Sabater, ha apuntat directament a la policia espanyola i la Guàrdia Civil, a qui ha acusat de "d'anar de dinar uniformats i de nit incontrolats".

Sabater assegura que té a veure amb el fet que durant l'1-O els van impedir l'entrada al municipi amb tractors i jardineres. A més, aquest dimarts van tallar diverses carreteres. "Nosaltres seguim amb mobilitzacions modèliques i pacífiques i ells amb aquestes accions", ha dit. "El que ha passat avui és totalment inacceptable", ha afegit.

Transport veïnal

L'alcalde ja ha anunciat que presentaran denúncia conjunta pels fets i s'ha posat en contacte amb els Mossos d'Esquadra, que hi ha desplaçat diversos agents i estan atenent les denúncies dels veïns des de la sala de sessions de l'edifici consistorial. També ha posat a disposició dels veïns un servei de transport i molts habitants s'han ofert a portar als afectats a la feina.
 
Verges és el poble natal del diputat de JxSí i cantant Lluís Llach. Després que l'alcalde anunciés l'acció vandàlica, el mateix Llach ha fet un tuit on ha expressat "tot el suport" a la gent del municipi.

Sorpresa i indignació a Medinyà i Sarrià

El cas de Verges, però, no és aïllat. El carrer Fleming de Medinyà i el Josep Trueta de Sarrià de Ter també s'han trobat aquest matí amb les rodes dels vehicles punxades. En el cas de Medinyà ha afectat a una quinzena de cotxes d'aquest carrer que desemboca a l'N-II. En la majoria dels casos, els cotxes tenien dues rodes punxades però n'hi havia un, un Volkswagen Golf amb matrícula recent, a qui els autors li han fet forats a totes les rodes. El modus operandi era el mateix: unes punxades petites que feien que les rodes es desinflessin a poc a poc. D'aquesta manera, un mecànic els ha pogut tornar a inflar perquè els afectats tinguessin temps d'arribar fins al taller. A cada roda, hi havia entre dues i quatre punxades.
 
Els veïns afectats diuen que no van sentir res al llarg de la nit. La notícia ha corregut com la pólvora a través del grup de WhatsApp aquest matí on hi ha diferents veïns del poble. Molts dels afectats han hagut de buscar plans alternatius per anar a treballar o portar nens a l'escola.
 
El poble també s'ha començat a mobilitzar i prepara una col·lecta popular per tal d'ajudar a pagar les reparacions o canvis de neumàtics que hagin de fer. La comissió gestora del municipi es reunirà aquesta tarda i ja ha anunciat que tenen la intenció d'obrir una denúncia i donar suport als que també ho facin a títol individual. Un vehicle dels Mossos s'ha personat al lloc dels fets cap a quarts de nou del matí.
 
A Sarrià de Ter, entre deu i quinze vehicles s'han trobat afectats també per aquest acte vandàlic. En concret, són vehicles que estaven estacionats al carrer Doctor Josep Trueta de Girona. Fonts de la policia municipal han confirmat que el modus operandi és semblant als dels altres llocs afectats.
 
A la Tallada d'Empordà s'han trobat un vehicle al carrer amb una roda punxada però els Mossos estan investigant si tindria relació amb els altres incidents.