El vidre rebentat al pavelló de Sant Julià de Ramis s'exposarà al Museu d'Història de Catalunya

Formarà part del recorregut museístic de l'equipament cultural

Les imatges i el record de la Guàrdia Civil entrant al pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès) formen part de la memòria de l'1 d'octubre i ara també de la història. Ahir, tècnics del Museu d'Història de Catalunya es van posar en contacte amb el consistori interessats amb les restes del vidre. L'alcalde, Marc Puigtió, ha detallat que els van demanar "si es podia extreure el que quedava de manera sencera i que no es trenqués". Un cop van aconseguir canviar-lo, el vidre esberlat s'ha guardat en dependències municipals a l'espera que des del museu el vinguin a buscar.

Aquest matí, el pavelló ha tornat a ser punt de trobada del poble per la concentració que s'hi ha fet a les onze del matí. A l'entorn de 500 persones s'hi han aplegat i algunes d'elles han posat flors als accessos al poliesportiu, que ja tenien vidres nous. La protesta per la repressió policial s'ha fet a l'ara anomenada 'Plaça de l'1 d'Octubre'.

Quan l'alcalde ha llegit el punt de la moció aprovada ahir al vespre que recull el canvi de nomenclatura de l'espai, els concentrats han esclatat en aplaudiments. L'aprovació del públic s'ha tornat a sentir quan Puigtió ha afirmat que l'Ajuntament ha declarat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, persona 'non grata' al municipi. "Hem aprofitat pe llegir el manifest de la moció i explicar al poble els acords presos per tots els grups", recorda Puigtió.

Promotors del referèndum

En l'acte també ha pres la paraula un dels voluntaris que va contribuir a preparar el referèndum a Sant Julià, Jaume Casamitjana. Ell mateix es defineix com una de les "cinc o sis persones" que van preparar l'engranatge perquè es pogués votar diumenge al municipi. Casamitjana confiava que la Guàrdia Civil "vindria més tard" i "deixaria votar" al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Ahir encara veia els vídeos i hi havia més de 150 agents de la Guàrdia Civil", recorda.

Tot i que la intervenció policial va deixar Sant Julià sense urnes, Casamitjana celebra que "les imatges de l'actitud de la Guàrdia Civil van servir per avisar la resta de col·legis electorals sobre com s'havien de preparar si venia la policia".

L'acte de Sant Julià s'ha acabat amb el cant de l'himne nacional de Catalunya. Tot i això, les activitats segueixen amb un dinar que prepara l'AMPA de l'escola.