Sant Julià de Ramis declara Enric Millo persona 'non grata'

La plaça Constitucional ha passat a dir-se Plaça de l'1 d'Octubre

Sant Julià de Ramis ha expressat a través del ple el rebuig a la "brutalitat policial de l'Estat a Catalunya". El consistori ho ha fet mitjançant una moció que comporta la presa de decisions. Una de les que deixaran més empremta al municipi és que la plaça de davant del pavelló s'ha batejat, d'ara endavant, com a 'Plaça de l'1 d'Octubre'. "Fins ara no sabíem com dir-li i l'anomenàvem la del pavelló", explica l'alcalde de Sant Julià, el republicà Marc Puigtió.

La plaça que ahir es va omplir de guàrdies civils és la que acull la festa major i "on juguen els nens cada tarda", recorda l'alcalde. Puigtió lamenta que "una plaça alegre ahir fos trista" i per això, batejant-la amb la data del referèndum, volen que es recordi com "l'inici" d'un canvi polític a Catalunya.

"Que m'ho digui a la cara"

Una altra decisió del ple de Sant Julià té com a protagonista el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. L'últim punt de la moció, aprovada per unanimitat, el declara persona 'non grata' al municipi. A part del fet de ser el representant de l'Estat a Catalunya, el que ha molestat el consistori són les seves declaracions en el transcurs de la jornada electoral. L'alcalde afirma que "li va caure la cara de vergonya" quan el delegat va dir que als col·legis electorals s'hi havia entrat sense força. "El coneixem i és proper i quan el vegi li diré que em digui a la cara aquestes paraules, perquè potser no ho sap, però aquí tenim sentiments", afirma de manera contundent l'alcalde de Sant Julià de Ramis.

A l'Estat també li reclamen que pagui els desperfectes ocasionats per la Guàrdia Civil al pavelló municipal i que torni part del material requisat. "Es van endur tres ordinadors portàtils que són dispositius personals d'alguns regidors amb material seu que potser no tornaran a veure", lamenta Puigtió. L'asseguradora ja ha començat a fer números de quant val reparar els danys ocasionats per la policia espanyola. La voluntat del consistori és passar aquesta factura al govern Rajoy. Tot i que encara no tenen una xifra, l'alcalde assenyala que s'han de canviar totes les portes rebentades del pavelló i que el parquet de la pista de joc ha quedat danyat per unes ratllades.

Un ple per passar pàgina

El ple extraordinari que s'ha celebrat aquest dilluns a la tarda "ha de servir per passar pàgina" de l'actuació de la Guàrdia Civil al municipi, segons l'alcalde. Puigtió afirma que l'equip de govern de Sant Julià és "positiu" i que "s'ha de mirar endavant". Aquest dimarts, totes les instàncies municipals estaran tancades i l'acabada de batejar 'Plaça de l'1 d'Octubre' acollirà un dinar organitzat per l'AMPA de l'escola.

La moció, aprovada per unanimitat pels grups municipals, també mostra la solidaritat de Sant Julià amb els altres municipis afectats per "una brutalitat en l'actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l'Estat". Finalment, també exigeix la retirada "immediata" dels efectius policials espanyols desplegats per "reprimir" el referèndum.