L'Ajuntament de Girona denunciarà davant la justícia la ''barbàrie'' de la policia espanyola

L'alcaldessa diu que la ciutat va ser "especialment castigada" pel seu independentisme

L'Ajuntament de Girona presentarà una querella contra la policia espanyola i la Guàrdia Civil per la "barbàrie" de les càrregues policials d'aquest 1-O. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha instat a tots els gironins que van resultar ferits que denunciïn els fets als Mossos o a la Policia Municipal, i que tothom qui va fer fotos o vídeos de les càrregues els faci arribar al consistori per incorporar-los a la querella.

Els tres grups municipals a favor del procés –CiU, ERC i la CUP- han consensuat un escrit on denuncien que la ciutat va ser "especialment castigada" per la seva "clara majoria independentista", en l'operatiu "més violent" del país si es té en compte la proporció de població.

Només a Girona, 134 persones van necessitar ser ateses arran de les ferides que els va provocar la violència policial. Al text, també exigeixen la retirada immediata de tots els efectius policials que mantenen "un setge ostentament visible". En paral·lel, els tres grups municipals de Girona han reclamat la dimissió del delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, i el declararan persona 'non grata' a la ciutat.

Madrenas, que ha llegit el comunicat, ha agraït d'entrada "el civisme, el coratge, la força i la determinació" de les "desenes de gironins" que van custodiar els locals de votació durant el cap de setmana "sense ocasionar cap desperfecte". "Només en unes hores, els cossos policials espanyols ja havien destrossat escoles i centres cívics", recull l'escrit.

Al comunicat, els tres grups condemnen de manera "enèrgica" la violència de la policia espanyol i la Guàrdia Civil, carregant de manera "indiscriminada" i arribant a fer 134 ferits tan sols a la ciutat. "Aquests són els que consten com a atesos, però n'hi ha molts més", ha puntualitzat l'alcaldessa.

L'escrit dels tres grups subratlla que Girona, ciutat amb "una clara majoria social independentista", va ser "especialment castigada" dins els operatius policials "dissenyats" per l'Estat. "Les dades d'atencions hospitalàries confirmen que l'operatiu a Girona va ser el més cruent proporcionalment del país", hi afegeix el comunicat.

"Des dels responsables fins als agents executors"

Després de les càrregues policials de l'1-O, els tres grups municipals exigeixen la retirada de tots els efectius policials que ahir van portar "ambient de tensió i terror" durant la jornada de votació. "Una situació de setge que es manté, amb ostentacions ben visibles encara avui a la ciutat", recull l'escrit.

Ha estat aquí quan l'alcaldessa de Girona ha anunciat que l'Ajuntament interposarà una querella contra la policia espanyola i la Guàrdia Civil per la "barbàrie" d'aquest diumenge. Una querella que anirà "des dels màxims responsables polítics fins als agents executors". Madrenas ha fet una crida a la ciutadania per "col·laborar plegats" en la querella, i demana als gironins que aquells qui van ser ferits ho denunciïn, i que facin arribar al consistori "vídeos, fotos i la seva experiència" per incloure'ls.

Durant la compareixença, els tres grups municipals han passat un vídeo, exclusiva de TV Girona, gravat des d'una GoPro de la policia espanyola. Va ser fet just abans i durant la càrrega a l'Escola Verd, i es veu com, tot i que l'agent té dubtes, el seu superior li ordena entrar al col·legi.

A les imatges, en un moment, apareix la pantalla del mòbil del policia, i el nom de l'interlocutor: Antonio Bragado, el cap de la brigada d'estrangeria de la policia espanyola a Girona. "Ja tenim el primer querellat", ha dit l'alcaldessa, després del visionat.

Millo, persona 'non grata'

Al comunicat, els tres grups de l'Ajuntament exigeixen la dimissió del delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, i ja anuncien que iniciaran els tràmits per declarar-lo persona 'non grata' a la ciutat.

Per últim, l'alcaldessa ha anunciat que ha acordat elaborar un inventari amb la relació de danys als equipaments municipals "afectats per la violència policial" i ha anunciat que, com a Ajuntament, se sumen a l'aturada de país programada per aquest dimarts. "Convido a tots els ciutadans que s'hi afegeixin", ha conclòs Madrenas.