Dels 114 col·legis electorals a l'Alt Empordà només 2 han hagut de tancar forçosament

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca la "participació massiva" dels ciutadans

El balanç de l'activitat als col·legis electoral d'aquest 1-O a l'Alt Empordà és molt positiva, segons han destacat des de l'ANC malgrat les dificultats tècniques i l'actuació policial a alguns indrets.

Dels 114 punts de votació que hi havia a tota la comarca, només 2 han hagut de tancar forçosament. Es tracta de Garrigàs, on hi ha hagut una càrrega policial a primera hora del matí causant tres ferits lleus, i a Sant Miquel de Fluvià on la policia espanyola també s'ha endut les urnes sense exercir la violència. Als 112 punts de votació restants ho han pogut fer amb normalitat i, en el cas d'una part dels pobles, s'ha interromput voluntàriament l'activitat abans d'hora per protegir les urnes i evitar que se les enduguessin els cossos de seguretat.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat la resposta "massiva" de tots els ciutadans que, malgrat la por a que arribés la policia, s'han concentrat als punts de votació per garantir el dret a vot. "S'ha votat massivament, cívicament i pacíficament" en una jornada històrica. Ho ha dit davant més d'un miler de persones concentrades a la plaça de l'institut Ramon Muntaner, mentre encara es feia el recompte dels vots i amb un públic cridant 'hem votat'.

Mentre els membres de la mesa estaven fent el recompte de vots a l'institut Ramon Muntaner, amb la presència de dos observadors internacionals, a l'exterior es vivia un final de jornada en un ambient festiu. El públic ha cantat 'Els Segadors' i ha cridat lemes com ara 'els carrers seran sempre nostres' i 'hem votat, hem votat'.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha agraït els esforços dels ciutadans per fer possible aquest "dia històric", elogiant sobretot la feina dels voluntaris, membres de la mesa i les persones concentrades que han ocupat alguns col·legis -8 de 21- a la nit per evitar que els cossos policials el tanquessin. I ha admès que, malgrat la ciutat "no ser una plaça fàcil", la participació ha estat massiva.

Felip s'ha referit a l'angoixa que els ha causat a tots veure les imatges de la càrrega que hi ha hagut per part de la Guàrdia Civil a Garrigàs i les notícies que els arribaven a la tarda d'altres incidents, com ara a Siurana –amb una altra càrrega policial- o amb indrets on hi ha hagut moments de tensió. És el cas d'Agullana, on els bombers han barrat el pas a la policia per evitar que entressin al punt de votació. Malgrat tot, la resposta ciutadana ha estat ferma. "Ningú s'ha mogut, al contrari; la gent estava disposada a resistir contra aquells homes de negre amb casc que recorrien la comarca", ha reblat.

A la tarda, es temia que la policia també actués en alguns col·legis de la capital. És per això que s'ha optat per deixar-ne tres d'oberts (del total de 21) i centralitzar-ho tot a l'institut Ramon Muntaner on s'ha celebrat el final de la jornada.

"La independència, més a prop"

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha destacat que el que ha succeït avui suposa un abans i un després per Catalunya i que creu que "la independència està a un pas".

El portaveu de l'ANC de la ciutat, Lluís Benejam, s'ha referit també a la resposta ciutadana. Ha afirmat que, davant la "brutalitat de les càrregues", la gent ha respost encara amb mes contundència anant a votar i mobilitzant-se. A tall d'exemple, ha citat el cas de Borrassà on ha participat el 94% de les persones del cens -507 d'un total de 537-. Una dada que els concentrats han rebut amb forts aplaudiments.

Finalment, han cridat a mobilitzar-se en els pròxims dies, tot defensant la vaga general per al 3 d'octubre. També han convocat una cassolada a les deu d'aquesta nit.