Figueres tanca tots els col·legis electorals i només deixa obert l'Institut Ramon Muntaner

Unes 400 persones es concentren davant el centre per si arriba la policia

A la capital de l'Alt Empordà s'ha decidit tancar els 20 col·legis electorals que tenia repartits per la ciutat i centralitzar les votacions de l'1-O a l'Institut Ramon Muntaner, l'únic que quedarà obert aquesta tarda. S'ha decidit després que alguns punts cèntrics, com ara el situat a l'escola Sant Pau, optessin per aturar l'activitat davant la possibilitat que la Guàrdia Civil entrés al recinte i s'emportés les urnes. Seguidament s'ha anat a donar suport als concentrats al col·legi situat a la Fundació Clerch i Nicolau. A dos quarts de cinc, però, s'ha donat l'ordre de tancar-lo també. Els assistents s'han dirigit a l'institut Ramon Muntaner amb crits de 'votarem' i amb clavells vermells a les mans. A les cinc de la tarda hi havia unes 400 persones a l'exterior, mentre la cua per votar continuava.
 
A banda de Figueres, altres pobles petits de l'Alt Empordà han decidit tancar els punts de votació per evitar que la policia s'emporti les urnes. És el cas de Portbou, Agullana i Borrassà. A d'altres indrets, com ara a Siurana hi ha hagut una càrrega policial. Segons ha explicat l'alcalde, Jordi Soto, a dos quarts de quatre la Guàrdia Civil s'ha presentat fins a l'Ajuntament on estaven fent un dinar popular. Hi havia unes seixanta persones entaulades a l'entrada per barrar el pas del punt de votació. Els agents han carregat contra els assistents, han accedit a l'edifici però han marxat sense haver trobat les urnes.

Aquest municipi s'afegeix al de Garrigàs on aquest matí, a quarts de deu, la Guàrdia Civil també han carregat contra els assistents que hi havia a fora, provocant tres ferits lleus. En aquest cas, però, sí que s'han endut l'urna.

"La participació és altíssima malgrat les dificultats"

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha fet una valoració de com ha transcorregut la jornada. Quan encara falta una hora i mitja per finalitzar les votacions, Felip preveu que els resultats demostraran que hi ha hagut una "alta participació" malgrat les dificultats i les actuacions policials que hi ha hagut a la comarca i a la resta de punts del país. En aquest sentit, ha detallat que els 21 col·legis han pogut obrir amb normalitat gràcies a les desenes de persones que s'han concentrat davant per evitar que els cossos policials poguessin impedir-ho. També hi ha hagut problemes amb la connexió però poc a poc s'ha solucionat i al llarg de la jornada s'ha votat sense problemes.

Les imatges de la càrrega policial a Garrigàs, però, ha preocupat i molt, segons ha admès la mateixa alcaldessa, que ho ha definit com a "esfereïdores". "Ho hem viscut amb molta preocupació, ràbia i angúnia perquè pensàvem que es podia reproduir a la resta de municipis de l'Alt Empordà, com ha passat també a Siurana a la tarda. Una por que encara no tenen dissipada ja que encara queden dues hores per tancar els col·legis. "No sé per què s'han recreat en pobles petits, els enviem tot el suport sobretot a Garrigàs perquè sabem que estan molt tocats", ha afegit, tot admetent que tot feia pensar que si havien d'actuar ho farien a la capital, que és on hi ha més població.

Tres col·legis oberts

A primera hora de la tarda i davant l'anunci de tancament de col·legis, s'havia informat que només deixaven obert el col·legi situat a l'Institut Ramon Muntaner. Finalment, però, aquest continua essent la seu central però s'han pogut mantenir oberts els col·legis situats a l'arxiu municipal–antiga biblioteca- i el local de Sant Pere. També s'ha pogut reobrir el de Vilatenim però a mitja tarda també s'ha tancat. L'alcaldessa ha explicat que les urnes dels col·legis on ja no es pot votar estan totalment protegides i a punt per al recompte.

Sigui quin sigui el resultat, ha afegit Felip, "hi ha tristesa i emoció per haver pogut votar però demà comença una nova etapa". L'alcaldessa espera que la comunitat internacional escolti la veu de Catalunya per la manera com s'ha actuat policialment.

Felip ha fet les declaracions a l'institut Ramon Muntaner, on les cues per votar s'han mantingut tota la tarda amb les persones esperant pacientment al claustre fent fila. És un dels col·legis més grans que hi havia a la ciutat. Com que ha passat a ser la seu central, s'han obert dues aules més per votar i s'ha passat de dues urnes a cinc.