Puigdemont: ''La brutalitat policial avergonyirà per sempre els qui la justifiquen''

El president diu que "queda més clar a ulls del món" el que Catalunya s'està jugant

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat que la "brutalitat policial" avergonyirà "per sempre" els qui l'estan justificant. "És evident que l'ús irracional i irresponsable de la violència per part de l'estat espanyol no atura el desig dels catalans de poder votar democràticament i pacíficament", ha dit en una visita al pavelló de Sant Julià de Ramis (Gironès), on inicialment Puigdemont havia de votar aquest 1-O.

Puigdemont ha arribat poc després d'un quart de dotze del matí al pavelló, on ha saludat la gentada que s'aplegava a l'exterior. A dins, i davant nombrosos mitjans de comunicació, el president ha llançat un dur missatge contra l'Estat. "És evident que l'ús injustificat, irracional i irresponsable de la violència per part de l'estat espanyol no atura el desig dels catalans de poder votar pacíficament i democràticament", ha dit.

Per al president, les càrregues policials contra la ciutadania han fet "que avui encara quedi més clar, a ulls d'aquells que encara tenien dubtes i de tot el món, el que ens juguem en jornades com les d'avui". "Violència, porres, bales de goma i agressions indiscriminades contra gent que, pacíficament, s'havia concentrat per protegir urnes, paperetes i col·legis; la imatge exterior de l'Estat ha continuat empitjorant i ha arribat a unes quotes de vergonya que l'acompanyaran per sempre", ha afirmat Puigdemont.

Davant la imatge dels agents irrompent a col·legis electorals i fent ús de la violència, el president de la Generalitat hi ha volgut contraposar la de "dignitat i coratge de tota aquella gent anònima que avui venç la por i fa cua per anar a votar; aquesta imatge també ens acompanyarà per sempre", ha dit el president, referint-se a l'esperit cívic dels catalans.

"Hem conquerit molt més"

"La violència desmesurada ha contribuït a aclarir les incògnites d'allò que ens jugàvem avui, i a fer palès que l'1-O tractava de democràcia", ha reblat el president. Puigdemont ha dit que la imatge exterior d'Espanya ha quedat tocada per sempre, enfront aquella de la gent que fa cues per "aconseguir votar i decidir lliurement" el futur de Catalunya.

"L'Estat ha perdut avui molt més del què havia perdut fins ara; i davant d'això, els ciutadans de Catalunya hem conquerit molt més del què havíem conquerit fins ara", ha conclòs. Després d'aquest missatge, el president de la Generalitat ha sortit a l'exterior del pavelló, on la gent l'ha ovacionat, i ha marxat amb el cotxe oficial.