Primeres cues als col·legis electorals per poder votar al referèndum

La gent ha començat a arribar a les cinc de la matinada

Primeres cues als col·legis electorals de molts indrets de Catalunya per poder votar al referèndum d'autodeterminació convocat per avui. Les xarxes socials han començat a difondre fotografies de persones al davant de les escoles, esperant perquè comenci la votació i també per si arriba policia amb la intenció de precintar el col·legi. Cal recordar que l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que les seus electorals del referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional, han de quedar tancades abans de les sis de la matinada.
 
Aquesta postura judicial ha fet que des de molts col·lectius s'hagin fet crides per ocupar les escoles durant tot el cap de setmana i perquè a partir de primera hora tothom qui ho volgués es concentrés davant dels col·legis per resistir de forma pacífica davant de possibles actuacions policials.

Moltes persones han començat a respondre a aquesta crida i a través de les xarxes socials s'han començat a difondre imatges que testimonien aquesta situació. Per això, milers de persones ja fan cua a aquesta hora a les portes dels col·legis electorals del referèndum de l'1 d'octubre. De fet, des de les cinc de la matinada s'ha intensificat el moviment als centres educatius i també a altres punts de votació, tot i que els Mossos d’Esquadra tenen l’ordre judicial de desallotjar i precintar els punts de votació a les sis del matí. Moltes persones ja s'han quedat a dormir aquesta nit als col·legis.

També, de matinada ja s'han començat a veure les primeres urnes i paperetes a alguns col·legis a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona o a les escoles Ausiàs March i Dovella de Barcelona. Les urnes també han arriba a indrets com al barri de la Bordeta de Lleida. Un responsable de l'organització al col·legi IES Maria Rubies explicava que havien arribat, d'una banda, les paperetes i, després, en un altre transport, les urnes. El mateix responsable de l'organització ha indicat que la intenció era posar-les al seu lloc una mica abans que comenci la votació per evitar que la policia se les endugui abans de començar. A les nou del matí obriran els col·legis electorals.

Mentrestant, també una seixantena de vehicles tot terreny de la Guàrdia Civil han sortit del Port de Barcelona, presumptament per intentar fer complir l'ordre d'impedir les votacions de la consulta d'autodeterminació suspesa de manera cautelar pel Tribunal Constitucional. Els vehicles han començat a sortir poc després de les cinc del matí de manera esgraonada. Cadascun dels cotxes va ocupat al màxim d'agents i marxen amb els llums policials activats. Han abandonat la Zona Franca en direcció Barcelona.