Celrà reclama al jutjat que suspengui l'ordre d'impedir l'obertura del col·legi electoral

Presenta un recurs contenciós administratiu contra el requeriment

L'Ajuntament de Celrà (Gironès) ha portat als tribunals l'orde que obliga a entregar les claus del col·legi electoral i impedir que s'obri per a la celebració del referèndum. En nom de l'alcalde, Dani Cornellà (CUP), l'advocat Jordi Flores ha interposat un recurs contenciós administratiu en el qual demana que se suspengui el requeriment (que deriva de la instrucció de la fiscalia) perquè considera que és "desproporcionat", no s'ajusta a la legalitat i vulnera drets fonamentals.

A més, també sol·licita que quedi sense efecte la instrucció per incautar qualsevol tipus de material electoral, com sobres, paperetes o urnes. Finalment, demana al jutjat que no s'efectuï cap tipus d'intervenció o entrada al centre electoral (que és un casal d'avis) perquè s'estaria clausurant un espai públic "sense raons suficients".

El recurs comença detallant que el 26 de setembre del 2017 els Mossos d'Esquadra van notificar l'acta de requeriment en compliment de la instrucció 5/2017 dictada per la Fiscalia Superior de Catalunya.

El document recollia quatre punts que posaven en coneixement de l'alcalde. En concret, l'advertien que el lliurament de claus o contrasenyes de seguretat del local electoral podria ser considerat un acte de col·laboració en els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de diners públics, que el mateix alcalde té l'obligació d'impedir l'obertura del col·legi o, en cas, contrari, podria ser considerat responsable de l'organització de referèndum i, per últim, l'informaven que ha de posar en coneixement de la fiscalia o dels mossos qualsevol "tipus d'amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local fet a qualsevol autoritat, funcionari o particular".

L'advocat, en nom de l'ajuntament i de l'alcalde Dani Cornellà, ha interposat un recurs contenciós administratiu als Jutjats de Girona contra el requeriment perquè considera que no compleix amb la legalitat i vulnera drets fonamentals, com són el dret a la igualtat, el dret de participació política o el dret de reunió.

El lletrat argumenta, per començar, que el requeriment deriva d'una instrucció que no ha estat notificada a l'Ajuntament de Celrà i, per tant, en desconeixen el contingut. A més, també sosté que se li atribueix a l'alcalde una tasca "desproporcionada" que "supera amb escreix les seves facultats i capacitats". "No pot esdevenir un superheroi i aturar unes suposades activitats delictives que no s'han produït i que s'ignora si es produiran o no", exposa.

El recurs també recorda que el que hi ha hagut fins ara per part de la justícia espanyol són "advertiments als poders públics" però en cap cas una sentència i que, a més, el Tribunal Constitucional tampoc ha notificat a la ciutadania que "no facin res que permeti la preparació i/o celebració del referèndum". Per tant, l'alcalde no pot fer complir una instrucció que no està donada als veïns.

En paral·lel, l'advocat també argumenta que l'actuació reclamada suposaria atemptar contra la inviolabilitat de l'espai públic perquè es clausuraria "sense raons suficients". "El present espai que es vol tancar posa en perill imminent persones o béns", argumenta el recurs que qualifica el requeriment com un "document intimidatori i amenaçador per l'exercici lliure de drets fonamentals protegits constitucionalment".

No és il·legal

També ressalta que assumir el requeriment impediria l'exercici dels drets de participació política i de reunió dels veïns de Celrà. "En una societat democràtica, la llibertat es refereix a la lliure activitat del ciutadà, sinó que també s'estén a la participació en assumptes que afecten la comunitat per definir l'anomenada voluntat general", esgrimeix l'advocat que ressalta que són els drets més "elementals" dels ciutadans que es vulneraria sense ni tan sols tenir una sentència o transcendència penal.

Segons l'advocat, l'argument de cometre una possible il·legalitat "no és veraç" perquè no hi ha cap llei penal, administrativa ni civil que estableixi el tancament i precinte per evitar la realització d'un referèndum o qualsevol altra activitat. Tampoc estaria avalat, exposa, per l'argument de la inconstitucionalitat. "Si és per llurs provisions del TC, només estem davant la suspensió, ni tan sols tenim resolució dels decrets", conclou.

Per això, sol·licita que s'adopti deixar sense efecte el requeriment i la instrucció com a mesura cautelaríssima per l'apreciació de circumstàncies d'especial urgència perquè la resolució "és del tot lesiva amb els interessos públics". En aquest sentit, demanen que se suspengui l'execució de la instrucció, es deixi sense efecte la clausura i s'impedeixi que es requisi qualsevol material (papereta, urna o el que s'escaigui) relacionat amb el referèndum.

Finalment, també reclama que no es faci cap tipus d'entrada al casal d'avis que fa de col·legi electoral a Celrà.