El TC anul·la la llei per declarar Medinyà municipi independent

Assegura que no compleix amb la normativa estatal

El ple del Parlament va aprovar, per 118 vots a favor i 8 en contra, la proposició de llei que permetia la creació de Medinyà com a municipi independent. Un centenar de veïns de Medinyà va seguir de prop la votació, a través d'una pantalla gegant situada al Local Social. L'eufòria es va desfermar quan van tenir el suport de la majoria de diputats per segregar-se de Sant Julià de Ramis.

El Tribunal Constitucional (TC) ha donat un revés a l'alegria dels veïns i ha estimat el recurs d'inconstitucionalitat interposat per l'Estat. Això anul·la la llei del Parlament i frena les aspiracions de Medinyà de tornar a ser un poble amb tots els drets.

La sentència recorda que el mateix preàmbul de la llei reconeix que la normativa impedeix que Medinyà es constitueixi com a municipi independent, principalment perquè no té el nombre d'habitants que es requereix. La llei estatal fixa que només es poden crear nous nuclis de més de 5.000 habitants mentre que la norma catalana ho rebaixa als 2.000. En el moment d'aprovació de la llei, Medinyà en tenia 866.

El Constitucional no dona validesa a la necessitat d'una "llei singular que habiliti l'excepcionalitat de la norma general", tal com sostenia el Parlament que argumentava que s'estava corregint un error històric perquè Medinyà va acabar annexionat a Sant Julià de Ramis l'any 1972, en plena època franquista.

El TC també recull que, si bé la Generalitat té "competència exclusiva" sobre la seva organització territorial i, en concret, sobre la delimitació, creació o supressió de municipis, les decisions que adopti "no deixen d'estar subjectes als requisits establerts vàlidament en la legislació bàsica de l'Estat".

"Seguirem endavant"

Els representants municipals de Sant Julià de Ramis i Medinyà alerten que seguiran endavant amb la gestió autònoma malgrat el revés del TC. L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, afirma que la resolució demostra que "no es respecten les nostres lleis ni els nostres drets". En aquest sentit, Puigtió ha animat als ciutadans a anar a votar el proper 1-O perquè "Medinyà i Catalunya s'ho mereixen".

Al seu entendre, es troben "enmig de dues lleis" però ha volgut deixar clar que "fa un any que treballen en la segregació dels municipis" i que tenen en funcionament la comissió gestora que assumeix el "dia a dia" de Medinyà. De fet, segons ha explicat, Sant Julià només s'encarrega de la "part econòmica" municipal. "Internament els dos municipis estan separats i nosaltres seguirem perquè així sigui i anirem on faci falta", ha insistit. Puigtió també s'ha mostrat convençut que la Generalitat "posarà tots els seus recursos perquè a partir del dia 2 d'octubre Medinyà pugui ser un poble".

Per la seva banda, la presidenta de la comissió gestora de Medinyà, Montse Garcia, assegura que han rebut la notícia amb sorpresa i diu que estan molt "decebuts". "Un cop més l'Estat segueix en la línia de suspendre tot el que aprova el Parlament de Catalunya", afirma. En aquest sentit, Garcia ha recordat que la llei aprovada pel Parlament català va comptar "amb el suport del PP" i no feia res més que "restituir" la condició que Medinyà tenia fins l'any 1972. "No s'ha creat cap nou municipi, Medinyà és i serà un poble encara que el Constitucional digui que no", ha afegit.