Els Mossos comencen a identificar els responsables dels col·legis electorals gironins

Remetran la informació al ministeri públic

Els Mossos d'Esquadra han començat a complir l'ordre de la Fiscalia Superior de Catalunya d'anar als col·legis electorals de l'1-O per identificar i prendre declaració als seus responsables. Segons ha pogut saber aquest diari, ja s'han fet diversos 'briefings' a les comissaries explicant que els agents han de presentar-se als col·legis entre aquest dimarts i dimecres per recollir la informació i enviar-la posteriorment al ministeri públic. Els Mossos es presentaran al col·legi amb una acta de requeriment i informació on s'inclouran les dades del centre, de la persona responsable, es pregunta si han rebut alguna comunicació de l'administració i es requerirà el lliurament del material rebut per a la celebració del referèndum si n'han rebut.
 
En l'acta que faran els Mossos per donar compliment a l'ordre de la Fiscalia, els agents preguntaran si el responsable del centre ha rebut "alguna comunicació dels responsables del Departament d'Ensenyament, o d'aquell al qual pertany el seu centre, sol·licitant la seva col·laboració en la celebració del referèndum del dia 1 d'octubre".
En cas d'haver rebut comunicació oral, demanaran especificar "la identitat de l'interlocutor" i "el contingut de la informació tramesa", com ara "comunicació de la seva designació com a col·legi electoral, instruccions rebudes d'actuació, persones de contacte en cas d'incidències" o "petició de lliurament de les claus del centre en un lloc determinat". I en el cas d'haver rebut comunicació per escrit, se'l requerirà que lliuri "tota aquella documentació rebuda en relació amb aquests fets".

Pel que fa al material, l'acta recull que, en cas d'haver-ne rebut per a la celebració del referèndum, se'l requerirà "pel seu lliurament", ja siguin "paperetes, urnes, llitats de persones votants, ordinadors, etc", i se'n farà una relació.

L'acta recull la posició de la Fiscalia en l'ordre que va enviar als Mossos. Per exemple, recorda que el lliurament de les claus o una contrasenya de seguretat "podrà ser considerat un acte de col·laboració en delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics" i adverteix de "responsabilitats penals i civils". En cas que ja s'haguessin lliurat o l'administració en tingués una còpia, recorda "l'obligació d'impedir l'obertura sense la seva autorització" i la necessitat de denunciar-ho a la policia.

A més, s'afegeix que és "rotundament falsa i sense fonament legal qualsevol comunicació administrativa que garanteixi que el lliurament del control del local l'eximeix de responsabilitats en delictes derivats de l'organització del referèndum". També demana posar en coneixement de la Fiscalia "qualsevol tipus d'amenaça, coacció o pressió per cedir el control del local".

A les comarques gironines, els Mossos s'han presentat a alguns ajuntaments per sol·licitar la informació sobre els col·legis electorals de l'1-O tal com els demana la fiscalia. Es tracta de locals o escoles que són de propietat municipal. Al Pla de l'Estany, per exemple, han visitat bona part dels municipis. En alguns indrets, però, no han pogut ser atesos directament per l'alcalde perquè no hi era en aquell moment. És el cas de Sant Miquel de Campmajor, Porqueres i Vilademuls. On sí que han pogut parlar amb el batlle ha estat a Cornellà del Terri. L'alcalde, Salvador Coll ha explicat que li han demanat que entregués el material relacionat amb el referèndum, com ara urnes o paperetes, i que ell els ha respost que no tenien res de tot això. També li han demanat si els havia arribat alguna informació sobre com organitzar els col·legis electorals aquell dia i com s'han escollit els indrets a votar. "M'ha recordat una enquesta del supermercat", ha afirmat Coll. Seguidament, li han lliurat un document on s'informa de l'advertiment del Tribunal Constitucional i dels delictes que podrien incórrer en cas de participar o col·laborar en la celebració de l'1-O. Per contra, els mossos no han visitat l'Ajuntament de Banyoles, capital de comarca, ni tampoc Serinyà.

A l'Alt Empordà, els Mossos s'han personat aquest dimecres a la tarda a la seu del Consell Comarcal. Ho han fet després que l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, els comuniqués al matí que no era a l'Ajuntament i que si el volien trobar a la tarda seria a la seu de la institució. Dos agents de paisà hi han arribat pels volts de tres quarts de sis de la tarda. Enmig de la sorpresa d'altres representants municipals que hi eren presents perquè avui s'hi celebra un ple, els Mossos han tramès el document a Saurina. Segons ha explicat a la sortida, li han demanat les seves dades, les dades del local on està previst votar i també li han llegit "els articles que suposadament transgrediré si obro".

El batlle s'ha mostrat convençut que al seu municipi diumenge es podrà votar i ha restat importància a l'actuació policial qualificant-la de "mera formalitat". Saurina ha negat, a més, pressió per la situació viscuda i ha assegurat que "tot plegat té un punt de ridícul". "Penso que no aconseguiran que ens fem enrere, ho tenim a tocar i ho aconseguirem", ha remarcat. Els agents també li han requerit informació a l'alcalde de Cabanes, Àlex Hernández, que també era al Consell.

Els Mossos també s'han personat a altres ajuntaments de la comarca, com ara al de Castelló d'Empúries, Espolla, Cadaqués, El Port de la Selva i Cistella. A Figueres, s'ha demanar a l'alcaldessa, Marta Felip, que es personés a comissaria. A d'altres indrets, com ara Roses o a la Jonquera, els han informat que hi tornaran demà per poder parlar directament amb les alcaldesses, ja que en aquell moment no hi eren.