Figueres alerta que la gossera està saturada i reclama el nou centre urgentment

Les noves instal·lacions aniran a Pedret i Marzà

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, demana al Consell Comarcal de l'Alt Empordà que "acceleri" la licitació i construcció de la nova gossera projectada al costat del Centre de Tractament de Residus de Pedret i Marzà. Felip diu que el projecte (valorat en 1,2 MEUR) està fet i que les actuals instal·lacions de la ciutat estan "saturades".

Des de 2015 que ambdues administracions treballen en el projecte, que ha de permetre traslladar les actuals instal·lacions que hi ha en terme de la ciutat. Felip recorda que el projecte està fet. De fet, el ple del Consell té previst aprovar definitivament aquest dimarts a la tarda el projecte bàsic i executiu del 'Centre de protecció i adopció d'animals de l'Alt Empordà'. Del cost de l'obra Figueres n'aportaria 300.000 euros en dos anys (aproximadament un 30% del total).

"Nosaltres vam pressupostar 150.000 euros per posar-hi aquest any però si abans de finals d'any no es mou fitxa, s'hauran de destinar a una altra cosa", insisteix Felip. Segons l'alcaldessa, l'actual gossera està "saturada" i algunes entitats animalistes ja els han fet saber "que estan essent molt restrictius amb els animals que admeten". Una situació que podria empitjorar, insisteix Felip, si els litigis que arrossega amb els veïns (que fa temps que es queixen de sorolls) es resolen desfavorablement per al centre.

L'obra està valorada en 830.324,97 euros, dels quals Figueres n'aportaria 300.000. La Diputació de Girona té previst invertir-n'hi 300.000 més, el Consell 136,064 euros i la resta de municipis de la comarca es repartirien els 94.260 euros restants. Tot plegat es repartiria entre els pressupostos de 2018 i 2019.

"Els veïns han presentat contenciosos que podrien acabar amb una resolució de tancament d'una part o bé amb la modificació de les seves dimensions. Abans que això passi, s'ha d'actuar", insisteix Felip. En aquest sentit, diu que es dona una "contradicció" perquè, per una banda, l'equipament es troba en una zona que ha quedat integrada a la trama urbana de la ciutat i, per l'altra, realitzen un servei "absolutament indispensable".

Recollida d'animals a l'Alt Empordà i el Gironès

Actualment, el centre s'encarrega de la recollida d'animals al Gironès i l'Alt Empordà, a través de convenis amb els seus consells comarcals i l'Ajuntament de Figueres. La intenció és que el nou equipament també assumeixi aquests àmbits però Felip tem que, tenint en compte la situació en la qual es centre es troba, s'acabi limitant la recollida només a Figueres.

Queixes veïnals i saturació de races perilloses

Les queixes dels veïns pels sorolls fa temps que s'arrosseguen. L'any 2015, l'Ajuntament va imposar una multa de 12.000 euros al centre i el va instar a tancar una part de les instal·lacions, on tenien una quarantena d'animals.

La saturació de l'espai tampoc és nova. El passat mes de març, el seu president, Alberto Márquez, alertava que dels 150 gossos que tenien, una cinquantena eren de races perilloses i que tenien dificultats per aconseguir que els adoptessin. Per això, va anunciar una prova pilot amb una associació de Barcelona dedicada a l'ensinistrament d'aquests animals. L'objectiu era "socialitzar-los" per aconseguir que surtin de les instal·lacions.