En marxa el Temps de Poma, el nou esdeveniment gastronòmic de Vilobí d'Onyar

La mostra s'allargarà fins l'1 d'octubre

En el transcurs de la presentació hi ha participat el conseller de Turisme de l’ens comarcal, Quim Vivas; l’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet; el productor local, Francesc Pascual i el pastisser, Toni Noguera. També hi ha assistit els consellers Olga Guillem i Pere Mas, i el regidor de l’Ajuntament vilobinenc Pitu Borrell.

En els seus parlaments, tan els responsables polítics com els productors locals han destacat la importància de la producció d’aquesta fruita per al municipi de Vilobí i la resta de la comarca. En aquest sentit, i després de l’evolució de la Fira de la Poma i la Pera de Vilobí, van veure amb molt bons ulls la realització d’una setmana dedicada a aquest conreu. Per això, el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar van treballar conjuntament perquè Temps de Poma fos una realitat.

Activitats diverses

Aquesta setmana es realitzaran diverses propostes gastronòmiques i culturals al voltant de la producció i la comercialització de la poma, un dels conreus més importants de Vilobí d’Onyar i del conjunt de la plana de la Selva. Una de les activitats importants és la mostra gastronòmica “Mossega la poma!”. Tres restaurants del municipi Can Teo, La Crosa i La Greda han preparat menús amb la poma com a protagonista i els oferiran durant sis dies, concretament els dies 22, 23, 24, 29 i 30 de setembre i 1 d’octubre.

D’altra banda, aquest dimecres, 27 de setembre hi haurà una jornada tècnica sobre experiències de desenvolupament local entorn la poma. S’hi presentaran diferents iniciatives innovadores sobre producció i comercialització, com les de l’Agrobotiga El Forn (Vilobí d’Onyar, la Selva), Mooma (Baix Empordà), Cor de Fruita (Pla d’Urgell) i Biolord (Solsonès), i es reflexionarà sobre el futur d’aquest cultiu. Aquesta activitat se celebrarà a la Granja Mas Bes.

En el marc Temps de Poma cal destacar la celebració de la Fira de la Poma i la Pera, el dissabte 30 de setembre durant tot el dia i el diumenge 1 d’octubre al matí. Aquesta fira es realitza des de l’any 2006 a l’Agrobotiga El Forn, un comerç estretament vinculat a l’empresa Pascual Rodó, dedicada a la producció d’aquestes fruites. Durant aquest dia i mig s’hi desenvoluparan diverses activitats com la venda directa de pomes i peres de Vilobí acabades de collir, concursos de cuina i escacs, jocs infantils i cantada d’havaneres.

La resta d’actes que es duran a terme en el marc de Temps de Poma són les visites als camps de pomeres des de l’Agrobotiga El Forn, amb esmorzar o berenar inclòs, un curs de cuina de la poma per a la ciutadania i diverses activitats educatives de descoberta al voltant de la poma a l’Escola Josep Madrenys, que han inclòs l’elaboració de material didàctic per fer a l’aula i en una sortida als camps de pomeres del 25 al 28 de setembre.

Temps de Poma l’organitzen el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del programa de projectes innovadors i experimentals.

La relació entre la poma i Vilobí d’Onyar

El municipi de Vilobí d’Onyar i el conjunt de la plana de la Selva és una zona de producció de pomes que forma part de la IGP Poma de Girona. En aquest municipi la poma s’havia cultivat des de feia segles per a l’autoconsum de les famílies o per a la venda a mercats propers. A partir dels anys seixanta, però, es van plantar noves pomeres gràcies a l’aliança entre pagesos locals i productors de poma francesos que havien tornat a Europa arran de la pèrdua d’Algèria.

Els productors francesos van implantar aquí les tècniques de cultiu que havien après durant els anys de colonització d’aquest país del nord d’Àfrica, que es basaven en crear rengleres de pomeres ben endreçades, rectilínies i ajagudes, en lloc de plantar-les rectes i als quatre vents com s’havia fet tradicionalment. D’aquesta manera se’n racionalitzava la producció i recol•lecció. Amb els anys, els propietaris de les terres es van deslligar dels seus socis francesos, van cercar tècnics locals, van crear indústries com Fruitex i van unir-se a cooperatives com Girona Fruits. Tota aquesta aposta per la producció agrícola tecnificada va ser un dels eixos que van permetre impulsar l’economia local del municipi.

Actualment, el cultiu de la poma ocupa unes 20 hectàrees a Vilobí i més de 100 al conjunt de la plana de la Selva. Hi trobem les diferents varietats de Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Reineta