Més de 2.000 persones acompanyen Madrenas i Piferrer a fiscalia per defensar l'1-O

El fiscal interromp Madrenas mentre declarava sobre el referèndum

Més de 2.000 persones han respost la convocatòria per donar suport als primers alcaldes gironins que han anat a declarar a la fiscalia per signar el decret de suport al referèndum de l'1-O. A les deu del matí, s'han concentrat a la plaça del Vi i han rebut Marta Madrenas i Josep Piferrer entre aplaudiments i amb crits a favor de la independència i del referèndum. Entre els assistents, nombrosos alcaldes de la demarcació, com els de Salt, la Bisbal d'Empordà, Celrà o Palamós. També hi havia el president de la Diputació de Girona i el president del Consell Comarcal del Gironès, diputats, regidors o l'exalcaldessa de Girona, Anna Pagans.

Durant la concentració, regidors han llegit un manifest en nom dels grups municipals de CiU, ERC, PSC i CUP a l'Ajuntament de Girona per recolzar Madrenas. "Volem mostrar el nostre suport a l'alcaldessa de Girona davant la citació que ha rebut com a investigada per la fiscalia per un presumpte delicte de desobediència, prevaricació i malversació de fons", han començat llegint.

Segons la majoria del ple municipal, l'actuació de la fiscalia és "un atac a la institució municipal i a la ciutadania que representa" i han recordat que els alcaldes són "l'esglaó més proper" als veïns. "El que demana majoritàriament la ciutadania és una via de diàleg i que no s'utilitzi la judicialització de la política contra cap càrrec electe ni funcionari", han afegit.

La segona part del manifest, ja sense parlar en nom dels socialistes que governen en coalició amb Madrenas, la subscriuen els regidors de CiU, ERC i la CUP. Carles Ribas (del grup de CiU), Maria Mercè Roca (ERC) i Laia Pèlach (CUP) han denunciat, davant els centenars de persones que hi havia a la plaça del Vi, la repressió de l'Estat que està "vulnerant drets fonamentals" i han reivindicat que faran tot el possible perquè els gironins pugin votar l'1-O.

"Defensem votar sí per aconseguir un país nou i un futur millor, on els alcaldes i alcaldesses no siguin citats a declarar per defensar el mandat de la ciutadania", han conclòs, arrencant els aplaudiments dels veïns congregats davant l'ajuntament.

Després d'una intervenció del rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, que ha defensat el dret a decidir, portaveus de Girona Vota (la plataforma unitària que aplega entitats i partits sobiranistes) han llegit un segon manifest. "El govern espanyol no tolera la idea que sigui el poble qui parli, no sap escoltar l'opinió de les persones i només li queda l'estratègia d'utilitzar la força per aixafar les idees", han criticat, alhora que han dit tant a Madrenas com a Piferrer que "mai" caminaran sols. "Teniu tot el nostre suport", han assegurat.

Marxa fins al Palau de Justícia

Una pancarta on s'hi podia llegir 'Democràcia' ha encapçalat la marxa des de davant de l'Ajuntament de Girona fins al Palau de Justícia, on hi ha la fiscalia. Un cop allà, han fet un passadís als dos alcaldes que han entrat a l'edifici enmig d'aplaudiments i els acords de l'Estaca. Abans d'entrar al despatx, han saludat al públic de la plaça des de la quarta planta.

Pocs minuts després de les dotze, Madrenas (que era la primera citada) ha sortit del Palau de Justícia. Segons ha explicat, un cop li han llegit els drets, ha fet constar al tinent fiscal que creia que s'estaven "extralimitant" en les competències perquè ja hi ha una causa oberta al TSJC i sosté que la fiscalia no té "competències per dur a terme la investigació". "He posat de manifest que, com a alcaldessa, estic al servei de la democràcia i la meva obligació és treballar per respectar els drets individuals i col·lectius", ha detallat Madrenas.

En aquest punt, però, el tinent fiscal l'ha "tallat". "M'ha dit que allò no era pertinent", ha explicat l'alcaldessa. La declaració no ha continuat. "He dit que si no podia expressar per què lluito, no tenia sentit i ho hem deixat aquí", ha ressaltat Madrenas.

L'alcaldessa de Girona ha carregat durament contra l'actuació del govern espanyol. "És una vergonya institucional, al currículum democràtic de l'Estat hi haurà una taca gran immensa que serà de molt difícil resolució", ha criticat Madrenas que assegura que tots els alcaldes es mostraran "ferms i convençuts". "Ni un pas enrere, votarem", ha conclòs.

L'alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer, ha sortit pocs minuts després perquè s'ha acollit al seu dret a no declarar. "Preveient que no em deixaria explicar, amb l'advocat ja havíem enviat un escrit previ on fèiem constar que tots els nostres drets han estat usurpats", ha afirmat l'alcalde, que afegeix que és "inacceptable" que els electes hagin de declarar per defensar la democràcia.

La força de la gent

Tant Madrenas com Piferrer han agraït el suport de les més de 2.000 persones que els han acompanyat fins a les portes del Palau de Justícia de Girona. "És un honor immens i no tinc paraules per definir-ho; m'enorgulleix estar al costat de la ciutadania, m'he sentit molt acompanyada i això demostra que ho estem fent junts amb el poble", ha dit Madrenas, en referència al referèndum. "No farem ni un pas enrere i, evidentment, votarem", ha assegurat.

"La força de la gent que ens acompanya és el que ens empeny a dir que fem allò correcte, anem pel bon camí i l'1-O votarem", hi ha afegit l'alcalde de Palafrugell. "Farem el possible i l'impossible perquè tota la ciutadania pugui exercir el dret democràtic a decidir el seu futur", ha conclòs Piferrer.