Tossa de Mar dóna més de cinc tones de roba usada a Humana

Representa un increment del 2% respecte el mateix període de l’any passat

Humana és una organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 5.471 kg de tèxtil usat a Tossa de Mar durant el primer semestre de l’any. Aquesta xifra confirma la tendència a l’alça de la reutilització del residu tèxtil, la fracció recollida selectivament amb més potencial d’aprofitament, per sobre del vidre, el paper o el plàstic. Les donacions a Tossa de Mar representen un augment del 2,28% respecte el mateix període de l’any anterior (5.349 kg).

Humana hi té instal·lats sis contenidors on els ciutadans dipositen la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzen i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus sòlids urbans. La Fundació treballa dia a dia per a què la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

A Catalunya, l’entitat sense ànim de lucre ha recollit 2.430 tones de gener a juny, un 4,58% més que al mateix període de l’any anterior (2.324 tones).

30 anys reutilitzant roba

Humana Fundación Pueblo para Pueblo va ser pionera a Catalunya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: va iniciar-ne l’activitat a l’agost de 1987 amb contenidors de fusta, substituïts posteriorment pels actual metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 30 anys de recollida selectiva, la solidaritat de la població ha permès recuperar 276.144 tones de roba a Espanya, l’equivalent a omplir més de quatre vegades el Camp Nou. Són peces que majoritàriament estaven en bon estat i Humana n’ha pogut allargar la vida útil per a donar-les una finalitat social i promoure al país la protecció del medi ambient.

El principal objectiu del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2020 (PRECAT20) és reduir el volum de residus generat i incrementar-ne la preparació per a la reutilització i el reciclat, amb la finalitat de disminuir-ne la quantitat que arriba als abocadors. Després de les fraccions clàssiques (orgànica, envasos i plàstics, paper i cartró, i vidre), el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta un percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). Tanmateix, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida, la resta acaba a la brossa. Per això és tant important augmentar encara més les xifres de recollida selectiva.

La roba de la qual ens desfem és un actiu que, gestionat amb cura, es converteix en motor de progrés al país i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l’hemisferi Sud.

Més consciència ambiental

Des d’Humana Catalunya s’afirma: “Cada cop que reciclem i reutilitzem contribuïm a protegir el medi ambient. Promovem l’economia circular, reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle que agreugen el canvi climàtic i generem llocs de treball. Tot això és possible gràcies a l’esforç que ajuntaments, empreses i entitats com la nostra fan per dotar a la roba d’una finalitat social i impulsar projectes socials”.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar les peces, evitem el seu dipòsit en un abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEI). Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les 5,4 tones recollides al primer semestre representen un estalvi de 17,3 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.