13 comisos de droga i retirada de 3 armes durant les Festes del Tura d'Olot

Durant els dies de la Festa Major s'han fet un 30% menys d'assistències sanitàries que l'any passat

Les Festes del Tura d'Olot, que es van celebrar del 6 al 10 de setembre passat, han mantingut la tranquil·litat de les últimes edicions sense incidències importants. Enguany es va reforçar la seguretat amb més barreres a carrers i principals accessos del nucli antic arran dels atemptats i per primer cop es van fer controls aleatoris a motxilles. El resultat ha estat un total de 13 comisos de droga, la majoria marihuana, i la retirada de 3 armes prohibides.

Respecte l'any anterior, s'han reduït les incidències que han requerit l'actuació policial, amb menys furts de mòbils denunciats i una destacada reducció de positius per alcoholèmia. Si el 2016 es van denunciar 17 conductors per superar la taxa d'alcohol permesa, enguany han estat 4, és a dir un 2,5% del total (es van fer 160 proves).

A nivell sanitari, es van fer un 29% menys d'assistències respecte l'any anterior si bé han augmentat els ferits per baralles. Dels 3 de l'any passat, enguany n'hi ha hagut 15 però cap de greu. Tampoc hi ha hagut cap cas de coma etíl·lic però sí intoxicacions etíl·liques, amb un total de 18 casos, la majoria adults.

Una de les dades que demostra que no hi ha hagut més conflictivitat que altres anys, són les 30 incidències registrades que han requerit la presència policial, 6 menys que l'any passat. Entre les denúncies que s'han fet, destaquen 3 per baralles (el 2016 van ser 2), o les 8 denúncies per furts de mòbils (el 2016 van ser 11), si bé la policia ha precisat que en molts casos el propietari desconeix si és que l'ha perdut o li han rebut. També hi ha hagut una sola denúncia per danys. Aquells dies de festa major hi va haver una denúncia per agressió sexual però els Mossos no ho vinculen amb les Festes del Tura perquè no hauria tingut lloc en un espai públic.

Pel que fa a les inspeccions que la policia va fer a motxilles de visitants, aquesta mesura ha permès localitzar 3 armes prohibides –no s'ha precisat si eren pistoles o armes blanques, per exemple-. També s'han fet 13 comisos de droga, la majoria marihuana (10), seguit de cocaïna (2) i haixix (1). La xifra és lleugerament superior als 7 comisos de droga que es van fer l'any passat. Així mateix, la policia també va buidar o requisar ampolles d'alcohol que duien menors si bé no s'han donat més dades.

Menys positius per alcoholèmia

Una dada positiva és que els conductors són conscients de la necessitat d'evitar agafar el cotxe sota els efectes de l'alcohol. Si l'any passat es van denunciar 17 conductors -16 per la via administrativa i un per la penal- enguany la xifra s'ha reduït fins a 4. D'aquests, 3 van ser denunciats per la via administrativa per supera els 0,25 mg/l permesos, i 1, per la penal per haver marcat més de 0,6 mg/l. Aquest any es van fer un total de 162 proves d'alcoholèmia (el 2016, 162) i 4 tests de droga. Això vol dir que els conductors que van marcar positiu aquest any representaven un 2,5% del total mentre que l'any passat eren el 10,5% del total.

Més multes per orinar al carrer

El que sí que ha augmentat respecte els últims anys és el nombre de denunciats per orinar al carrer, una problemàtica que s'havia aconseguit reduir en els últims anys. De les 43 denúncies de l'any passat s'ha arribat a les 63 aquest any. El cap de la Policia Municipal, Ignasi López, ha atribuït aquest augment al fet que els agents han pogut estar més atents a aquestes situacions perquè no hi havia altres actuacions prioritàries. També ha destacat que la majoria, 48, són de fora de la ciutat i que per tant els olotins han entès que cal evitar aquests comportaments incívics. La majoria dels denunciats eren homes, 51. D'altra banda, també s'ha denunciat 1 persona per embrutar el carrer i 3 més per sorolls. Pel que fa a la venda d'alcohol a menors, la Policia Municipal ha aixecat acta a dos establiments i també a un comerç que en venia fora de l'horari establert.

Un 29% menys d'assistències sanitàries i cap com a etílic

Enguany l'assistència sanitària no ha anat a càrrec de Creu Roja sinó de personal de l'àrea d'urgències de l'Hospital d'Olot. Entre el punt sanitari de la Carbonera i les atencions al carrer, s'han fet 75 assistències, un 29% menys que l'any passat que van ser 105. Aquest any no hi ha hagut cap coma etílic però sí 18 intoxicacions per ingerir alcohol, de les quals 5 eren menors. L'any anterior hi va haver una trentena d'intoxicacions per alcohol.

Pel que fa als ferits, no n'hi ha hagut cap de greu però sí un augment dels atesos per baralles. Dels 3 casos de l'any passat, aquestes festes se n'han registrat 15, bona part la nit de dissabte, i alguns per fractures de nas o contusions.

Bona ocupació hotelera

El regidor de Festes, Josep Berga, ha destacat que la pluja no ha deslluït la festa ja que, dels més de 150 previstos, només dos van haver-se de suspendre, com són el correfoc i la batalla de flors que es farà aquest diumenge a les 7 de la tarda. L'afluència de gent va ser similar a altres anys si bé hi ha hagut una millor ocupació hotelera, amb una mitjana del 86%, un 27% més que l'any passat. Els dies amb més reserves van ser el divendres i dissabte amb una ocupació del 95% i 93% respectivament.