El projecte per recuperar la sèpia i el calamar multiplica ja arriba als 762.786 exemplars

L'increment d'incubadores ha permès "salvar" tots els ous enganxats a les xarxes

La segona edició del "Projecte Sèpia", la iniciativa que vol recuperar aquesta espècie i la de calamar al litoral de l'Empordà, ha permès recuperar 762.786 ous durant la campanya d'aquest 2017. Es tracta d'una xifra que multiplica per sis el nombre aconseguit l'any passat, quan se'n van poder "salvar" 129.900.

Els promotors de la iniciativa han explicat que l'increment en el nombre d'incubadores (passant de dues a dotze) ha permès recuperar tots els ous enganxats a les xarxes de pescadors. Una dada que suposa tot un "èxit". Per això, enguany mantindran el mateix nombre i tornaran a instal·lar sepieres al litoral. Paral·lelament, seguiran treballant en la creació d'una "marca" pròpia que doni sortida a aquest producte amb valor afegit.

La intenció és seguir el model aplicat durant unes jornades gastronòmiques de l'Escala (Alt Empordà) dedicades a aquests cefalòpodes i que van permetre un acord amb la confraria del municipi per fixar un preu i que els restaurants adquirissin el producte.

El projecte va néixer l'any passat com una prova pilot i s'ha marcat com horitzó l'any 2019. La intenció és que, a partir d'aleshores, els pescadors puguin treballar sols en la recuperació d'aquestes dues espècies i que només calgui una supervisió dels promotors. Durant el 2016, la iniciativa comptava amb dues incubadores on es dipositaven els ous de sèpia i calamar –prèviament preservats en vivers a port- que quedaven atrapades per error a les xarxes dels pescadors i que, fins aleshores, es llençaven al mar i morien.

Les instal·lacions, ideades per Boris Weitzmann (que és biòleg) i el pescador Isaac Moya, permeten que les cries eclosionin. A més, van instal·lar una línia de sepieres (formades amb branques de llentiscle, galzeran i pi davant del litoral de l'Escala i l'Estartit) perquè els cefalòpodes hi posessin ous de manera natural.

Recuperar tots els exemplars

Amb la segona edició d'enguany, els promotors de la iniciativa van decidir multiplicar per sis el nombre d'incubadores per atendre l'allau registrada l'any passat. També van ampliar el nombre de vivers, passant de dos a vuit. El resultat va ser tot un "èxit". Segons Weitzmann, s'han pogut "salvar" tots els ous atrapats a les xarxes i evitar que morissin al mar. Per això, han decidit que, per ara, mantindran el nombre d'incubadores i vivers. Per la seva banda, Isaac Moya, ha afegit que els bons resultats són fruit d'haver aconseguit "calibrar" les captures amb el nombre i forma de les incubadores.

En total, des que es va iniciar la campanya al març fins ara s'han recollit 697.827 ous de calamar i 64.954 de sèpia. Una xifra que suma un total de 762.786 ous i que supera amb escreix els 129.900 registrats només fa un any (118.500 de calamar i 11.400 de sèpia).

Amb aquestes dades a la mà, els promotors s'ha marcat com a objectius per a l'any vinent continuar apostant per les sepieres naturals a la costa i per les incubadores. A hores d'ara, nou embarcacions de l'Escala i l'Estartit participen en la iniciativa recollint ous.

Crear una "marca pròpia"

Paral·lelament, treballen en altres línies entre les quals hi ha la creació d'una "marca" distintiva per als productes dels pescadors implicats en el projecte. Moya ha explicat que tenen clients interessats i que el producte és molt atractiu però que els falta la "peça comercialitzadora" que permeti encaixar tot aquest procés. De fet, ha detallat que el model podria passar pel que es va aplicar a les jornades gastronòmiques dedicades a aquestes espècies celebrades al juny a l'Escala i que van permetre la venda directa entre la confraria i els restaurants de la zona. "Això ens podria servir de prova pilot per fer-ho tot l'any, crec que tothom en sortiria beneficiat", ha insistit. També volen estudiar la creació de paquets turístics vinculats a la iniciativa.

D'altra banda, el projecte ha volgut incidir en diversos àmbits, des de l'aspecte mediambiental de garantir la reproducció dels cefalòpodes a la zona, fins al vessant educatiu, turístic i econòmic. En aquest sentit, s'ha fet una campanya de sensibilització als pescadors sota el concepte de "retornar i sembrar el mar". També s'ha implicat les escoles de la zona i s'han instal·lat sepieres visitables a l'Escala i l'Estartit per facilitar que el públic en general ho conegui.

A la roda de premsa de balanç de la segona edició, la tècnica del Parc Natural del Montgrí, Mapi Carabús, ha assegurat que el projecte "casa" a la perfecció amb els objectius i la feina del parc. "Perquè explica amb un exemple concret el que fa el parc a gran nivell: treballar per la conservació de l'espai protegit però amb la col·laboració dels productors locals", assegura.

Per la seva banda, la regidora de Turisme, Marta Rodeja, ha explicat que l'Ajuntament està molt satisfet amb la iniciativa i que treballaran estretament amb els promotors en la creació de paquets turístics.

El projecte compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Escala i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. A hores d'ara, ja ha aconseguit el suport de 23 col·laboradors i 85 mecenes que hi ha aportat 5.000 euros a través d'una campanya de micromecenatge.